29 Eylül 2024 Pazar

Valiliğe farklı mesai ve ayrı şerit uygulaması önerisi 

İBB Danışma Kurulu, valiliğe ulaşımda bulaş kontrolünü sağlayacak önerilerde bulundu. Kurul, farklı mesai saati ve ayrı şerit uygulanmasını istedi. 

İBB'den farklı measi ve ayrı şerit uygulaması önerisi

İBB Danışma Kurulu, ulaşımdaki yoğunluğun salgın için risk oluşturduğunu belirterek, valiliğe farklı mesai saati ve ayrı şerit uygulanması önerisinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, pandemi sonrası tüm dünyada ulaşım sorununun çözümüne yönelik yeni arayışlara girildiğini belirterek kent yaşamı ve yolculuk davranışlarının yeniden şekillenmesine dikkat çekti.

Ulaşımda yoğunluğun daha çok mesai başlangıcı ve bitişinde yaşandığını belirten kurul, İstanbul'da günlük yolcu sayısının 7-8 milyon; minibüs, taksi, dolmuş ve servis araçları da eklendiğinde 10 milyonun üstüne çıktığını ifade etti. 

Yolcuların "normalleşme" sürecinde yüzde 15'inin kişisel araçlarını tercih etmesi dahilinde bile toplu taşıma araçlarında uygun sosyal mesafe koşullarının korunmasının mümkün olmayacağını kaydetti. Kurul, kamu yönetimi tarafından sıkı denetim ile de toplu taşıma içindeki yolcuların temas sürelerinin azaltılarak önemli ölçüde bulaş kontrolünün sağlanacağını belirtti. 

İBB Bilimsel Danışma Kurulu'nun Valiliğe yaptığı uyarıları şöyle;

"İlk önerimiz, farklı mesai saati uygulaması. Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatlerinin çeşitli kamu kurumları ve özel kuruluşlarda farklı şekilde düzenlenmesi ile araçlardaki yolcu sayısı ve trafik yoğunluğu önemli ölçüde azalacaktır.

■ Bu önlem, birçok Avrupa ülkesinde normal koşullarda bile başarıyla uygulanmaktadır. İkinci önerimiz ise ayrı şerit uygulaması. Zirve saatlerde, yoğun güzergahlardaki karayollarında, birer şerit sadece toplu taşıma araçlarına tahsis edilmelidir."