1 Ekim 2024 Salı

Urfa'da 'barış zinciri' kitlesel yürüyüşe döndü

HDP'nin Urfa'da yapmak istediği "Barış zinciri" polis tarafından engellendi. Kitle polis saldırısan rağmen dağılmadı, yürüyüş yaptı. Saldırıda, 4 kişi gözaltına alındı, yaralananlar oldu.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Demokratik Mücadele Programı" Urfa'da yapmak istediği "barış zincir" polis tarafından engellendi. Engellemeye rağmen kitlesel bir yürüyüş yapıldı.

Ali Şelli Parkı'ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar yapılmak istenen "barış zinciri" eylemi öncesinde HDP üyeleri il binasında toplandı. Polis, kitlenin binadan çıkışına engel olmaya çalıştı. Engellemeye rağmen sloganlarla Ali Şelli Parkı'na kadar alkış ve sloganlarla yürüyüş yapıldı. 

Burada yapılan açıklamada konuşan HDP Ömer Öcalan, "Bugün kalabalık bir kitle barış talebinde bulunuyor. Ancak yolsuzluklara, hırsızlıklara karşı önlem alması gereken polis, gelmiş barış talebinde bulunanlara saldırıyor. Gözaltı işlemi yapmaya çalışıyor. Kalkanlar ve binlerce polis ile bizi ablukaya alıyor. Siz gidin bu kenti soyanları gözaltına alın, onları ablukaya alın. Barışı ablukaya almayın" dedi. 

Öcalan'ın açıklaması sürdüğü sırada polis kitleye saldırdı. "Direne direne kazanacağız" sloganı ile karşılanan polis, saldırıyı durdurdu.

Ardından da HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuştu, polis saldırısını kınadı.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "barış"ın milyonların talebi olduğunu belirterek, "Bu topraklara barışı, eşitliği ve özgürlüğü getirene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Savaşa karşı barışı savunan milyonlarız. Savaşı dayatan bu zalimlere karşı bu topraklara barışı getireceğiz" dedi. 

Açıklamanın ardından kitle yeniden yürüyüşe geçti. Polis bir kez daha saldırdı. Saldırıda HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner baygınlık geçirdi. Çetiner, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Müdahalenin ardından kitle önce Topçu Meydanı'na, ardından da HDP il binasına yürüdü.

Saldırıda, HDP Parti Meclisi Üyesi İzzet Karadağ, il yöneticisi Ahmet İstek, Hilvan İlçe Eşbaşkanı Nergiz Çiğdem Karageçili ve Haliliye İlçe Eşbaşkanı Müslüm Arslan gözaltına alındı.