25 Eylül 2024 Çarşamba

Ümraniye katliamı davasında yargılanan askerlere beraat

'Hayata dönüş' katliamı sırasında "Bora" ve "Atmaca" planlarıyla yapılan katliamda, bir uzman çavuş ile 4 tutsağın yaşamını yitirdiği Ümraniye Hapishanesi davasında yargılanan askerler hakkında, "kanıt bulunamadığı" gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Ümraniye Hapishanesi'nde 19 Aralık 2000'de "Hayata dönüş" adı altında gerçekleştirilen katliam nedeniyle 267 askere açılan davada bugün karar verildi.

İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin değişmiş olan ve dosyayı bugün devralan heyeti, müdahil avukatların tüm taleplerini reddettikten sonra kararı açıkladı.

Bianet'ten Ayça Söylemez’in haberine göre mahkeme, 15 yıl önce açılan dava süresince hayatını kaybetmiş olan beş sanık hakkında davanın düşürülmesine karar verdi.

Kalan 262 sanıktan bazıları hakkında açılmış olan "kasten yaralama" ve "işkence" suçlarından davanın zamanaşımından düşmesine karar verildi.

Sanıklar, yargılandıkları "faili belli olmayacak şekilde kasten öldürme" suçundan da "aleyhlerine mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığından" beraat etti.

BEŞ KİŞİYİ KİM ÖLDÜRDÜ?
Katliam sırasında, 4 tutsak katledilmiş, bir de asker yaşamını yitirmişti. 5 kişinin ölümü nedeniyle, katliamdan yaralı kurtulan 399 tutsak hakkında dava açılmıştı. İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılanan tutsaklar hakkında, "öldürme suçunu işlemediklerinin sabit olması nedeniyle" beraat kararı vermişti.

Öldürülen Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt'un operasyonu yapan askerlerce öldürüldüğü, davanın gerekçeli kararıyla kesinleşmişti.

Ancak bugünkü verilen beraat kararı ile 4 tutsağın katledilmesinden sorumlu olanlar cezasız kaldı.

MÜŞTEKİLERİN BEYANLARI BİLE ALINMAMIŞTI
Bugünkü duruşmada müdahil Ümit İlter'in avukatı Güçlü Sevimli, mahkemenin esas hakkındaki savcı mütalaasına dair süre taleplerini dahi kabul etmediğini belirterek, "Müştekilerin bir kısmı halen tutuklu. En azından SEGBİS ile bağlanılarak beyanlarının alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca hazırladığımız beyanların bu duruşmada heyetinizce incelenmesi ve sanık avukatlarının beyanda bulunmaları mümkün olmadığı için bu celse karar verilmesin" dedi.

Talebi reddeden mahkeme, kararını açıkladı.

NE OLMUŞTU?
19 Aralık 2000'de 20 hapishaneye eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü katledilmiş, 2 tane de asker yaşamını yitirmişti. Ümraniye Hapishanesi'nde de 4 tutsak ile Uzman Çavuş Nurettin Kurt yaşamını yitirmişti.

Uzman çavuş Kurt'un, asker kurşunuyla öldüğü ortaya çıkmıştı. Ancak operasyonunu ardından Ümraniye Hapishanesi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava beraatla sonuçlandı.

2004'te de operasyonun Ümraniye Hapishanesi'yle ilgili kısmı için 267 askere de (kapatılan) Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi - Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Davada "Bora" ve "Atmaca" isimli katliam planları çıkmasına rağmen, hiçbir işlem yapılmadı. Ümrani'ye yönelik "Bora" ve "Atmaca" planlarının aksine, Bayrampaşa Hapishanesi'ne yönelik katliam davasında ortaya çıkan "Tufan" planı medyada geniş yer buldu. Bu dava da bugün zamanaşımı ve beraatla sonuçlandı.