23 Eylül 2024 Pazartesi

Uğur ve Ahmet Kaymaz mezarları başında anıldı

Mardin'de evlerinin önünde katledilen Uğur ve babası Ahmet Kaymaz, ölümlerinin 19'uncu yılında mezarları başında anıldı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004'te evlerinin önünde katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz, katledilişlerinin 19'uncu yılında mezarları başında anıldı.

Anmaya, Kaymaz ailesinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri ve çok sayıda kişi Uğur ve babasının fotoğraflarının taşındığı anma, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Uğur ve Ahmet Kaymaz'ın katledilmelerinin yıl dönümünde mezarlıklarına yapılan saldırıyı hatırlatan HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayay, bu zihniyete karşı mücadele edeceklerini söyledi.

'ONLAR MÜCADELE GEREKÇEMİZ OLACAK'
HEDEP Mardin milletvekili Beritan Güneş, katledildiğinde Uğur Kaymaz'ın yanına silah bırakılarak "terörist" olmakla suçlandığını hatırlattı. Aradan geçen sürede faillerin korunduğunu ve ödüllendirildiğini kaydeden Güneş, "Uğur'u hafızalarımızdan silmek istediler. Kayyım Uğur'un heykelini yıkarak parktan adını sildi. Ancak ne yaparsanız yapın Uğur, Ahmet, Ceylan, Cemile unutulmayacak. Uğur'un ardından insan hakları yok sayıldı. Kürt çocuklarının en temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal ediliyor. Kürt çocukları anadilinde eğitim alamıyor ve Kürt çocukları hala zırhlı araçlarla katlediliyor. Onlar mücadele gerekçemiz olacaklar" dedi.

'ÖLÜLERİMİZDEN DE Mİ KORKUYORLAR'
Uğur Kaymaz'ın annesi Makbule Kaymaz "12 yaşında bir çocuk 'terörist' olamaz. 3 defadır mezar taşımız kırılıyor. Ölülerimizden de mi korkuyorlar? Ne istiyorlar? Yaşadığım müddetçe onları unutmayacağım" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Uğur ve Ahmet Kaymaz'ın mezarlarına karanfil bırakıldı. Anma boyunca "Şehît namirin" sloganı atıldı.