23 Eylül 2024 Pazartesi

Ücretsiz izin saldırısına karşı işçiler yeni yıla direnişle giriyor

Ücretsiz izin adı altında işten atılan Migros depo işçilerinin direnişi sürüyor. İşçilerden Sevim Göneş, Migros depoda kadın işçilerin tehdit ve baskı altında çalıştığını söyledi. işçilerden Şeyma Nur Kılınçlı da işçilerin mesaiye zorlandığını belirtti. Kapanan BİMEKS'te alacakları ödenmeyen işçiler ise bu yılın son eylemini 31 Aralık günü Boğaziçi Üniversitesi önünde yapacaklarını kaydetti.

Pandemi döneminde işten çıkarma yasağına rağmen işçi ve emekçiler ücretsiz izin adı altında işten çıkarılıyor. DGD-SEN üyesi Migros Depo işçileri işyeri önünde direnişlerini sürdürüyor. BİMEKS işçileri ise ödenmeyen maaşları ve tazminatları için patronların çalıştıkları Özyeğin Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi önünde eylemlerini sürdürüyor.

Kocaeli'nin Çayırova İlçesinde bulunan Migros deposunda çalışan işçiler, salgına karşı alınmayan önlemler, çalışma koşullarının pandemiyle birlikte ağırlaşması nedeniyle bağımsız Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'na (DGD-SEN) üye oldu. İşçilerden 15'i performans düşüklüğü bahanesiyle ücretsiz izin adı altında işten atıldı, 3'ü ise İstanbul Esenyurt'ta bulunan depoya sürgün edildi. Sürgün edilen işçilerin Esenyurt'a gitmemesi üzerine bu işçiler de ücretsiz izne çıkarıldı.

Ücretsiz izne çıkarılan işçiler yaşadıklarını ETHA'ya anlattı.

GÖNEŞ: KADIN İŞÇİLER TEHDİT VE BASKI ALTINDA ÇALIŞIYOR
3 yıldır Migros depoda çalışan ve ücretsiz izne çıkarılan Sevim Göneş, bir aydır ücretsiz izinde olduğunu söyledi. Neden ücretsiz izne çıkarıldığını bilmediğini ifade eden Göneş, haklarını almak için depo önünde direnişe başladıklarını belirtti. Göneş, pandemi döneminde işlerin yoğunlaşmasına rağmen eski çalışanların işten çıkarıldığına dikkat çekti.

Pandemi döneminde hijyen önemli olmasına rağmen çalışma koşullarının buna uygun hale getirilmediğini, tuvalet ve soyunma odalarının temiz olmadığını kaydetti, "Depoda küçük bir dezenfektan var. Bunun da çoğunluğu su. Ayrıca sosyal mesafe de yok. 80'e yakın arkadaşımızın Covid-19 testi pozitif çıktı. Testler tepkimiz üzerine yapıldı. Testi pozitif çıkanlar kendi imkanlarıyla hastaneye gitti. Temaslı işçiler ise hala çalışıyor" diye konuştu.

Kadın işçilerin baskı ve tehdit altında çalıştığını, regl izinlerinde tehdit edilerek işe çağrıldığını söyleyen Göneş, "Kadınlar soğuk hava deposunda çalıştırılıyorlar. Burada çalışanlara sadece ince bir mont veriyorlar. Buda bizi korumuyor. Bu şartlar altında çalışmak istemiyorum. Arkadaşlarımın da bu şartlar altında çalışmasını istemiyorum" dedi.

KILINÇLI: İŞÇİLER MESAİYE ZORLANIYOR
Migros depoda gündüz vardiyasında çalışan Şeyma Nur Kılınçlı da, ücretsiz izin adı altında işten atılan işçilerden. Hakkını savunmak için DGD-SEN'e üye olduğunu söyleyen Kılınçlı, çalışma şartlarının zorluğundan bahsetti.

Kılınçlı, işçilerin sürekli mesaiye kalmak zorunda bırakıldığını, buna itiraz edenlerin ise işten atılmakla tehdit edildiğini söyledi. Yağan yağmur nedeniyle depoyu su bastığını anlatan Kılınçlı, su içerisinde çalıştıklarını, duruma tepki göstermeleri üzerine çalışanlara bot getirildiğini kaydetti.

Bütün bunların üzerine bir de işten çıkarıldıklarını söyleyen Kılınçlı, "Hakkımı almak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Hakkımızı almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz" dedi. Sendika ile birlikte Çayırova'daki depo önünde eylemler yaptıklarını, Ataşehir'de bulunan müdürlük önüne gittiklerini ve burada açıklama yaptıklarının bilgisini verdi.

Yetkililerle görüşmek istediklerini ancak kabul edilmediğini söyleyen Kılınçlı, "Bizi arayıp 'size kıdem tazminatınızı verelim bu olay burada kapansın' dediler. Biz de 'gelin konuşalım niye bizden kaçıyorsunuz. Neden bizi ücretsiz izne ayırdınız' diye sorduk ancak yanıt alamadık" diye konuştu.

CELEP: 31 ARALIK GÜNÜ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖNÜNDE OLACAĞIZ
BİMEKS, 1990 yılında Mehmet Murat Akgiray ve Ahmet Vedat Akgiray kardeşler tarafından kuruldu. Patronların yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle 2018 yılında mağazalarını tek tek kapattı. Kapanan mağazalarda çalışan işçilerin alacakları ödenmedi.

BİMEKS işçileri, birikmiş ücretlerini ve tazminat hakları için direnişe başladı. Haklarını almak isteyen işçiler, Mehmet Murat Akgiray'in görev yaptığı Özyeğin Üniversitesi önünde ve Ahmet Vedat Akgiray'ın görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi önünde eylemler geçekleştirdi. Bu eylemlere saldıran polis işçileri gözaltına aldı.

BİMEKS direnişinde yer alan Umut-Sen Sözcüsü Betül Celep, direnişin 6 aydır devam ettiğini söyledi. Bugüne kadar somut bir muhatap bulamadıklarını anlatan Celep, "Onu yaratmaya çalışıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi önünde işçiler 14 kez gözaltına alındı. İşçiler eylemlerine devam edecekler. En önemli talebimiz Boğaziçi Rektörlüğünün devreye girmesi" diye belirtti.

İşçileri işten atan BİMEKS patronlarının, hayatlarını refah içinde sürdürdüğünü kaydeden Celep, "Onları ifşa etmeye devam ediyoruz. Direniş sürerken bir taraftan da siyasi partilerin yöneticileri, milletvekilleri ile ayrıca görüşüyoruz. Arabulucu olmaları için çabalarımız sürüyor. Eğer bu şekilde de çözülmezse işçiler Ankara'ya yürüyecek" diye konuştu. Celep, 31 Aralık'ta Boğaziçi Üniversitesi önünde işçilerin bu yılın son eylemini yapacağını kaydetti.