25 Eylül 2024 Çarşamba

Uçar: Yeni bir düzeni kurmak için adayız

Yeşil Sol Parti'nin Serhat turunda Erzurum Karayazı ve Karaçoban'da konuşan parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Biz yeni bir düzeni kurmak için adayız. Bu yolda hep birlikte kazanacağız" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) Serhat turu üçüncü gününde devam ediyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile milletvekili adayları Erzurum'un Karayazı ve Karaçoban ilçelerinde halkla buluştu. Karayazı'da kalabalık bir konvoyla karşılanan heyet, seçim bürosunun önüne geçti. Halkın yoğun katılım sağladığı seçim bürosu açılışı demokrasi mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

İlk sözü alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili adayı Sezai Temelli, Yeşil Sol Parti adaylarının Meclis'te olmasının önemine işaret ederek, "14 Mayıs'ta bu faşist iktidarı yıkacağız. Bu iktidar gitmeli ki Sayın Abdullah Öcalan özgür olsun, tutsak arkadaşlarımız özgür olsun" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Başarı Kürt halkının olacak. Kürt gençlerini Avrupa'ya göndermeye çalışıyorlar. Gençlere sesleniyorum; ülkenizi ve topraklarınızı terk etmeyin. 14 Mayıs'ta AKP-MHP zulmünden kurtulacağız ve zaferin halayını birlikte çekeceğiz. Sokak sokak, ilçe ilçe bu çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor. Erzurum halkımız partisini sahiplenmeli ve sahip çıkmalıdır. Bunu yaparsak mutlaka başarırız. Zaferimiz annelerimizin umudu olacak. Halkımızın yolu açık olsun" ifadelerini kullandı.

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, 14 Mayıs seçimlerinin bir yüzyılın muhasebesi olduğunu söyledi. Kürt halkının yok sayıldığı bu yüz yıllık süreçten sonra söz ve karar sahibi olacaklarının altını çizen Uçar, şöyle devam etti: "AKP-MHP iktidarına 'Êdê bese' diyen bir halk gerçeği var. Biz yeni bir düzeni kurmak için adayız. Bu yolda hep birlikte kazanacağız. Bu seçim aynı zamanda kayyıma, erkek iktidara, bu açlığa mahkum edenlere hesap sorma seçimidir. Bizler tek adam rejiminden çok daha büyüğüz. Biz geleceğiz ve onlar gidecek. AKP kadın ve Kürt düşmanlarıyla ittifak kurmaya çalışıyor. Biz büyüyeceğiz ve onlar kaybedecek."

Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışını Diyarbakır'ın Sur ilçesinde özyönetim direnişinde hayatını kaybeden Hakan Arslan'ın cenazesini 7 yıl sonra bir torba içerisinde teslim alan baba Ali Rıza Arslan yaptı. Açılışın ardından heyet, Karaçoban'a geçti.

Yeşil Sol Parti konvoyu, ilçe girişinde çocuklar ve gençler tarafından coşkuyla karşılandı. Kent içinde araçlarıyla turlayan Yeşil Sol Parti heyeti daha sonra seçim bürosunun önüne geçti.

'BİR OY BİLE ÇOK ÖNEMLİ'
Halka seslenen Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili adayı Sezai Temelli, Türkiye halklarının özlemini duyduğu, demokrasi ve özgürlük kapısını açacaklarını, halkı ceberrut iktidardan kurtaracaklarını söyledi. Yeşil Sol Parti'nin oylarının çok önemli olduğunu söyleyen Temelli, sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu, "Bir oy ya da bir sandalye belki de demokratik siyasetin önüne açabilecek bir güçtür" dedi.

'AKP'SİZ VE ZULÜMSÜZ BİR GÜNE UYANACAĞIZ'
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, bu seçimlerin Kürtler ve halkın özgürlüğü için önemli olduğunu söyledi. 20 yıldır zulümle yöneten iktidarın bu ülkeden, Erzurum'dan, Kürdistan'dan gideceğini kaydeden Bayındır, "14 Mayıs artık AKP'siz, zulümsüz bir gün olacak. Sizin desteğinizle büyük bir başarı kazanmak istiyoruz. Bugün kazanacağımızın müjdesi halkımız tarafından verilmiştir" diye konuştu.

'HALKIMIZ EN İYİ CEVABI VERECEK'
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ise, bugün adlarının Yeşil Sol olduğunu ancak kadim bir mücadeleden geldiklerini vurguladı. Halkın saldırılara bugüne kadar yanıt verdiğini, 14 Mayıs günü de en iyi yanıtı vereceğini kaydeden Uçar, iktidarın "Doğru zaman doğru adam" sloganı dışında bir argümanı olmadığını, Yeşil Sol Parti'nin beyannamesinde ise halkların olduğunu kaydetti. Demokratik cumhuriyeti inşa edeceklerini kaydeden Uçar, "Biz bu iktidarı insanlar enkaz altındayken, Kızılay'ın sattığı çadırlardan tanıyoruz. Biz bu iktidarı savaş politikalarından tanıyoruz. Onları tecritten tanıyoruz. Onlar saraydayken, açlık sınırı altında yaşayan insanlardan tanıyoruz. Kürtçe ile ilgili yasakları kaldırdıklarını söylüyorlar. 2014 yılında Kürtçe konuştuğu için 50 insan saldırıya uğradı, 5 insan hayatını kaybetti, Kürtçe gazeteler yasaklandı. Kurdi-Der kapatıldı, müziğe yasaklar getirildi. Daha düne kadar tek dil diyen siz değil miydiniz? O zaman bu seçimde bunları tekleterek göndermek gerekiyor" çağrısında bulundu.

'MASAYI DEVİREN SİZ DEĞİL MİSİNİZ?'
Yeni bir müzakere süreci tartışmalarına da değinen Uçar, "Çözüm sürecinden söz ediyorlar. Masayı deviren ve buzdolabına kaldıran, Sayın Öcalan'ın mutabakatını kabul etmeyen siz değil misiniz" diye sordu. Uçar, "Demokratik bir Türkiye'nin kurucusu olmaya var mısınız? Biz hazırız, kadınlarla, gençlerle yapacağız. 2015 Haziran'ında olduğu gibi onlara yine kaybettireceğiz ve hatta o dönem elde ettiğimiz başarının üzerine çıkacağız" diye konuştu.

Heyet, ardından Muş'un Varto ilçesine doğru yola çıktı.