1 Ekim 2024 Salı

Uca'dan Êzidî halkıyla dayanışma çağrısı

Êzidî halkına yönelik IŞİD'in yarım bıraktığı katliamın devletler tarafından tamamlanmak istendiğine dikkat çeken HDP Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Uca, "Duyarlı kamuoyunu da tüm katliam saldırılarına rağmen dimdik ayakta kalan, inançlarına sahip çıkan bu halkın sesine ses katmaya çağırıyoruz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, Şengal'e karşı devreye sokulan soykırım konseptine tepki gösterdi, sessiz kalmanın suça ortak olmak olduğunu kaydetti.

'BUGÜN BİLE 2 BİN 700 ÊZİDÎ KADININ AKIBETİ BİLİNMİYOR'
Şimdiye kadar 73 kez ferman ve katliamlara uğrayan, en son 2014'te tüm dünyanın gözü önünde IŞİD barbarlarının soykırım saldırılarına maruz kalan Êzidîlere yönelik saldırıların ne yazık ki sistematik bir şekilde devam ettirildiği belirtilen açıklamada, IŞİD'in saldırıları sonucu yüz binlerce Êzidî'nin topraklarından edildiği, binlercesinin katledildiği, binlerce kadının, kız çocuğunun kaçırıldığı anımsatıldı bugün bile 2 bin 700 Êzidî kadının akıbetinin bilinmediği kaydedildi.

'IŞİD'İN YARIM BIRAKTIĞI KATLİAM TAMAMLANMAK İSTENİYOR'
Tüm bu saldırılara karşı Şengal'e dönerek yaşam alanlarını inşa etmeye çalışan ve özsavunmalarını kuran Êzidî halkının şimdi de iradelerini tanımayan devletler ve bölgesel güçler tarafından yarım bırakılan katliamın tamamlanması için saldırılara maruz kaldığının altını çizen Uca, "IŞİD'in yarım bıraktığı katliamları tamamlamak için AKP hükümeti onlarca kez Şengal'deki yerleşim yerlerine, hastanelere, meclislere, eğitim kurumlarına yönelik hava saldırıları düzenledi. Kısa süre önce heyetimizin ziyaret ettiği Şengal'de hava saldırılarının yarattığı yıkımı yerinde gördü. Şimdi de Êzidî halkı Irak güçlerinin hedefinde ve saldırılarına maruz kalmaktadır. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis'te yaptığı konuşmada Erbil'in Bağdat ile 9 Ekim'de yaptığı anlaşma ile Şengal'deki iradenin tasfiye edilmesine karar verildiğini itiraf etmişti" dedi. 

'SUÇTAN VAZGEÇİN'
Êzidî halkının bir yandan IŞİD'in yeniden başlayan saldırılarına, öte yandan Türkiye, Irak ve KDP'nin ortak saldırılarına maruz kaldığını dile getiren Uca, Rojava arasında örülen duvarla Êzidîler'in 74. fermana maruz bırakılmak istendiğini söyledi. Bütün bu organize ve sistematik saldırıların Êzidî halkına karşı oluşturulan soykırım konseptinin ilanı ve suçu olduğunu belirten Uca, ilgili güçleri Êzidî halkına karşı giriştikleri ortak suçtan vazgeçmeye çağırdı.

'İZLEYENLER DE BU SUÇUN ORTAĞIDIR'
Uca, şöyle devam etti: "Şengal'de yaratılmak istenilen gerginliğin kimseye bir faydası olmadığı gibi zararını da bütün bölge halkı çekmektedir. Bu saldırılar halkların geleceğini karartmakta, toplumsal barışı engellemektedir. Cumhurbaşkanının henüz seçilmediği, hükümetin kurulmadığı, IŞİD'in yeniden hortladığı Irak'ta, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Êzidîlere karşı geliştirilen bu saldırıları izleyenler de bu suçun ortağıdır.

'SOYKIRIM KONSEPTİ DEVRE BIRAKILMALI'
Soykırım konseptinin devre dışı bırakılarak çözüm odaklı, toplumsal barışı inşa edecek adımlar atılması çağrısında bulunuyoruz. Şengal'deki halkların sözünü dinlemek ve onların iradesini tanımak tek çözüm yoludur. Şengal halkının ve iradesinin dahil olmadığı bir çözüm mümkün olmadığı gibi, bunu dayatmak ve zorla kabul ettirmeye çalışmak ahlaki ve vicdani de değildir.

'BU HALKIN SESİNE SES KATIN'
Katliamdan sonra örgütlenen, kendini savunan, yeni yaşamı inşa etmeye çalışan Şengal halkının bu iradesini destekliyor, tüm tarafları da bu iradeye saygı duymaya çağırıyoruz. Şengal'le dayanışma çağrısında bulunuyoruz. Yıllardır ferman, göçertme ve katliam saldırılarına maruz kalan Êzidîleri korumak insanlık görevidir. Duyarlı kamuoyunu da tüm katliam saldırılarına rağmen dimdik ayakta kalan, inançlarına sahip çıkan bu halkın sesine ses katmaya çağırıyoruz."