1 Ekim 2024 Salı

Üç Fidan Adana, Mersin ve İskenderun'da anıldı

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 50'nci yılında Adana, Mersin ve İskenderun'da anıldı. Anmalarda Denizlerin mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.

Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 50'nci yılında birçok kentte anıldı. Mersin'de yapılan eylemde, 3 Fidan'ın halkın çıkarları için hayatlarını ortaya koyduğu hatırlatıldı.

'ONLAR HALKLAR İÇİN HAYATLARINI ORTAYA KOYDU'
Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri ve Mersin 68'liler Derneği, Özgür Çocuk Parkı'nda Denizleri andı. "Özgür, bağımsız mutlu bir halk için sürüyor mücadele" pankartının açıldığı anmada "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor mücadelemiz" sloganları atıldı. Anmaya HDP'lilerin alınmaması üzerine kitle polise tepki gösterdi.

Saygı duruşunun ardından Mersin 68'liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran söz aldı. 68 gençlik hareketinin tüm dünyada kapitalist sistem ve emperyalizme karşı itiraz olarak doğduğunu hatırlatan Kapıkıran, "Kendi çağlarının sorunlarını biliyorlar, bu sorunların nasıl ortadan kaldırılacağına dair araştırmalar yapıyorlar ve yazıyorlardı. Güneşten ışık yontmak, karanlığa karşı güneş kadar parlak bir aydınlıkla cevap vermek anlamına geliyor" dedi.

Bu gün ülkenin içinde bulunduğu durumun 68 dönemini hatırlattığını belirten Kapıkıran, "Tek adam, tek parti yönetimi uygulamaları ile 12 Eylül dönemini aratmamaktadır. 68 ve Denizleri anlamak ve anmak için demokrasi, eşitlik ve özgürlük isteyen bütün güçlerin barış içinde bir dünya, ortak bir gelecek için mücadele etmelidir. Temel hak ve özgürlükler yok sayılmakta anayasa da yazılı haklar ayaklar altına alınmaktadır. Yargının iktidarın denetimine açık olması insanların adalet duygusunu da yok etmiştir. Ülkemizin bütün sorunları eşit haklara dayalı eşit yurttaşlık temelinde çözümlenmedikçe hak, hukuk ve adaletten bahsetmek mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından konuşan Deniz Gezmiş'in arkadaşı İhsan Çaralan, Üç Fidan'ın kendi çıkarları için değil bütün dünya hakları için hayatlarını ortaya koyduğunu hatırlatarak, "Bütün devrimcileri anıyoruz. Devrim mücadelesinde daha iyisini yapmak için onları anıyoruz" dedi.

Anmada dün HDP Genel Merkezi önünde yapılan provokasyon da kınandı.

İHD İSKENDERUN: UNUTMADIK
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, dernek binasında açıklama yaparak Üç Fidan'ı andı. Saygı duruşu ile başlayan anmaya siyasi parti temsilcileri katıldı.

Anmada konuşan İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin üzerinden 50 yıl geçtiğini hatırlattı, "Her 6 Mayıs'ta onları anarak insanlığın yüce değerlerine bağlılığımızı bir kez daha ilan edeceğiz" dedi.

ESP ADANA: SOSYALİZMİ KAZANINCAYA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi Adana İl binasında da Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını anmak için basın toplantısı düzenlendi.

Açıklamada konuşan ESP Seyhan İlçe Başkanı Cem Erenler, "Onlar geçmişten bu güne bizlere devrimci bir miras bıraktılar. Yürekten inandıkları devrim ve sosyalizm mücadelesinden bir an olsun vazgeçmediler. Deniz Gezmiş idam sehpasında 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi' diyerek ölümsüzleşti. Onların bizlere bırakmış olduğu sosyalizm bayrağını devraldık ve sosyalizmi kazanıncaya dek taşımaya devam edeceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.