30 Eylül 2024 Pazartesi

Twitter'ın kapattığı hesaplara ne kadar bütçe ayrıldı?

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, kapanan AKP ile bağlantılı 7 bin 340 sosyal medya hesabını Meclis'e taşıdı. Grup Başkanvekilleri bu hesapların manipülasyon faaliyetlerinin araştırılması, iktidarla ilişkilerinin tespit edilmesi, kullanıcılarına kamu kaynaklarından herhangi bir pay ayrılıp ayrılmadığının araştırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, verdikleri ortak araştırma önergesiyle, Twitter'ın AKP ile bağlantısı olan 7 bin 340 sosyal medya hesabının kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Hesapların kapatılma gerekçesinin "manipülasyonu engelleme politikalarının ihlali" olarak gösterildiği kaydedilen önergede, Twitter'ın raporunda oluşturduğu verileri elde etmek amacıyla işbirliği yaptığı kurumlardan Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) raporunda da AKP'nin Gezi direnişi sırasında sosyal medya üzerinden kamuoyu düşüncesini şekillendirmesi ve muhaliflere karşı çıkması için 6 bin kişiyi işe aldığının aktarıldığı bilgisi yer aldı.

'SOSYAL MEDYA ARACILIĞIYLA SİYASİ MANİPÜLASYON YAPILDIĞININ KANITI'
Twitter'ın somut verilere dayanarak yaptığı açıklamanın, Türkiye'de sosyal medya aracılığıyla siyasi manipülasyon yapıldığının göstergesi olduğunu kaydedilen önergede, "Ayrıca Twitter 'bu ele geçirilen hesaplar, düzenli olarak yukarıda belirtilen devlet aktörleri tarafından hacklenme ve ele geçirme çabalarının hedefi olmuştur. Bu troll ağı aynı zamanda, kripto para birimiyle ilişkili (spamlı e-posta) ticari etkinlikler için de kullanıldı' açıklaması yapmıştır. Twitter'ın ilgili hesapları ifşa etmiş olması, durumu iddia olmaktan çıkarmış söz konusu organizasyonun varlığı somut verilere dayandırılmıştır" dedi.

'SOSYAL MEDYA KULLANIMI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜYLE İLİŞKİLİDİR'
Türkiye'de internet ve sosyal medya kullanımının oldukça yoğun olduğuna dikkat çekilen öngergede, "Sosyal medya kullanım özgürlüğü ifade özgürlüğü ile doğrudan ilişkilidir. Sosyal medyanın kısıtlanması veya manipüle edilmesi ifade özgürlüğünün de kısıtlanması anlamına gelir. İfşa edilen ve kapatılan bu hesapların, muhalif olan çok sayıda internet kullanıcısını, siyasi partiyi, meslek odasını, gazeteciyi, siyasetçiyi hedef gösterdiği, hakaret ettiği, tehdit ettiği, nefret söylemi ve cinsiyetçi söylem kullandığı ayrıca seçim dönemlerinde seçmen eğilimlerini manipüle etmeye dönük faaliyetler yürüttükleri de basına yansımıştır" ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, tüm bu nedenlerle kapatılan hesapların yaptığı tüm manipülasyon faaliyetlerinin araştırılması, iktidarla ilişkilerinin tespit edilmesi, bu hesapları kullanıcılarına kamu kaynaklarından herhangi bir pay ayrılıp ayrılmadığının tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.