29 Eylül 2024 Pazar

'Tutsakların taleplerini kabul edin'

Tutsakları haksızlıklara karşı açlık grevinde olduğunu belirten tutsak yakınları, taleplerin derhal kabul edilmesini istedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor. 

DİYARBAKIR
Adalet Nöbeti 295. gönünde Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde devam etti. Eyleme, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Diyarbakır 78'liler Girişim Derneği üyeleri destek verdi.

Söz alan hasta tutsak Abdulselam Güler'in kardeşi İnci Güler, Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve siyasi partilerin adalet talepleri karşısındaki sessizliğine tepki göstererek, "Bize yapılan bu şey intikamdır. Çünkü cezaevlerinde hasta ve yaşlı insanlar var. Torunlarını göremeyen dedeler, neneler var. 83 yaşındaki bir insan dışarı çıkıp ne yapabilir? Bize düşman gözüyle yaklaşılıyor" dedi.

İktidarın hasta tutsaklara yönelik devreye koyduğu politikaların sonuç almayacağını dile getiren Güler, "Devlet bugün zulüm yaparak sonuç alacağını sanıyor ama en barbar devletler bile bunu yapmadılar. Bugün biz Kürt olduğumuz için devlet bunu yapıyor. Yıllardır bir sürü af yasası çıkarttılar ama bu yasaların hiç biri Kürtlere çıkmadı. Operasyonlar yapıp, herkesi terörist ilan edip, cezaevlerine koyuyorlar. Bizim çocuklarımız 'terörist' değil. Biz Kürtler dilimizi konuştuğumuz için cezaevlerindeyiz. Ancak tüm bunlara karşı kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Eylem "Bijî berxwedana zindanan" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla son buldu.

İZMİR
Adalet Nöbetinin 109.'su İzmir'de Kırıklar Hapishanesi önünde gerçekleşti. Kürtçe "Hasta tutuklulara özgürlük" yazılı önlükler giydi. Aileler, sık sık "Bijî berxwedana zindanan (Yaşasın zindan direnişi)" ve "Zindanlar boşaltılsın tutsaklara özgürlük" sloganları attı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Torbalı ve Buca ilçe örgütleri de bugünkü eyleme destek verdi.

HDP Buca İlçe Örgütü yöneticisi Cahit Günay, hapishanelerde yaşanan baskı ve şiddetin insani ve ahlaki olmadığını belirtti. Günay, "Bu ahlaksızlıktan vazgeçilmeli. Cezaevlerindeki tutuklular sadece insanca yaşamak istiyor. Siyasi tutuklular cezaevinde katlediliyor. Mehmet Emin Özkan, 84 yaşında ve 3 kez ameliyat olmuş. Ayakta duramıyor ama cezaevinde tutuluyor. Bu ne biçim ahlak, bu ne biçim insanlık? Tutuklular size boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek" dedi.

Tutsak yakını Hanım Sever ise Kırıklar Hapishanesinde 3 ağır hasta tutsağın sürdürdüğü açlık grevi eylemine işaret ederek, taleplerin karşılanmasını istedi.