29 Eylül 2024 Pazar

Tutsakların ölümünden iktidar sorumlu

Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetlerini sürdüren tutsak yakınları, tutsakların ölümünün tek sorumlusunun iktidar olduğunu kaydetti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Diyarbakır ve İzmir'de başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'daki Adalet Nöbeti, 294. gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde devam etti. Tutsak yakınlarının eylemine, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Diyarbakır 78'liler Girişim Derneği üyeleri destek verdi.

Hasta tutsak Abdulselam Güler'in kardeşi İnci Güler, tek taleplerinin devletin Anayasa'ya uyması ve kanunların uygulanması olduğunu belirterek, "Bizler, ölümler olmasın, hasta tutuklular serbest bırakılsın diye özgürlük istedik. Ama maalesef hasta tutukluların durumu gittikçe ağırlaştı. Bugüne kadar 50 tutuklu yaşamını yitirdi. Adalet Bakanı görevini yerine getirsin. Yapamıyorsan istifa et. Bizler eğer bugün burada adalet arıyorsak, bu Adalet Bakanı'nın utancı olmalı" dedi.

Nöbet eylemi, "Bijî berxwedana zindanan" sloganıyla sona erdi.

İZMİR
İzmir Barosu önündeki Adalet Nöbeti'nin 108. gününde, tutsak yakınları, "Gırtiyên nexweş re azadî", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı önlükleri giydi. Tutuklu yakınlarına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Karabağlar İlçe Örgütü yöneticileri destek verdi.

HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı İsmail Başçı, hapishanelerde tutsaklar üzerinde ciddi baskılar ve tecrit politikası olduğunu belirterek, "Tutukluların iletişim hakları kısıtlanıyor, tedavi hakları engelleniyor ve keyfi uygulamalar var. Baskılara karşı Kırıklar Cezaevinde hasta tutuklular Zeki Bayhan, Ramazan Çelik ve Yücel Kızmaz açlık grevine girmiş. Açlık grevine giren tutukluların üzerindeki baskılar son bulsun, talepleri bir an önce karşılansın" dedi.