30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsaklara yönelik işkenceler sürüyor

Elazığ, Şakran ve Silivri hapishanelerindeki tutsaklar maruz kaldıkları işkence ve hak ihlallerine ilişkin HDP Grup Başkanvekili Beştaş'a mektup yolladı. Yaşadıklarını aktaran tutsaklar, dayanışma çağrısı yaptı.

Tutsaklara yönelik hak ihlalleri sürüyor. Elazığ, Şakran ve Silivri hapishanelerinde bulunan tutsaklar, yaşadıkları ihlallere dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'a birçok mektup gönderdi.

Elazığ 1 No'lu Hapishanesi'nden mektup gönderen Serhat Tekin, 12 Mayıs'ta hapishaneye sevk edilen Abdo Şeyh isimli Kuzey ve Doğu Suriyeli bir tutsağın yaşadıklarını yazdı. Hapishane girişinde çıplak arama işkencesine maruz kalan tutsağın darp edildiğini belirten Tekin, "Sözü geçen olayı aktarma nedenimiz insani ve vicdani bir olay olmasından kaynaklıdır. Rojava'nın Kobanê kentinden olan arkadaşımızın konu hakkında kendini ifade edemeyeceğine dair duyduğum kaygıdır. Yaşanan darp olayının gerekçesi her ne kadar ‘çıplak arama' olarak gösterilse de fiziki darp sesinin girişten sonra oda da sürmesi asıl gerekçenin farklı olduğunu göstermektedir" dedi.

Elazığ 2 Nolu Hapishane'den mektup gönderen Seyithan Yaman, yaşadıkları hukuksuzluklara dair sesinin duyulmasını istedi. 4 yıl önce Elazığ Hapishanesi'ne getirildiğini aktaran Yaman, o günden bu yana tek kişilik odada tecrit altında tutulduğunu ifade etti. Müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almamasına rağmen hücrede tutulduğunu anlatan Yaman, hukuki yollara başvurduğunu ancak defalarca dilekçe yazmasına rağmen sonuç alamadığını belirtti.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde uğradığı cinsel, psikolojik ve fiziksel sistematik işkence sonrasında katledilen Garibe Gezer'i hatırlatan Yaman, mektubunda, "Aynı durumun tekrar yaşanmaması için gerekli mercilere aktarmanızı istiyorum. Benim bir iradem ve bedenim var. Olumlu bir yaklaşım olmadığı takdirde öncelikle açlık grevine başlayacağım" dedi.

Silivri Kapalı Hapishanesi'nde tutsak Rıdvan Akbaş ve İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Sercan Ahmet Arslan ise, gönderdikleri mektupta ölüm orucunda olan Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım'a sahip çıkılmasını istedi. Tutsaklar, Balaç ve Yıldırım'ın adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucunun kritik eşikte olduğunu aktararak, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.

Söz konusu mektuplara dair HDP'li Beştaş, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na (İHİK) başvuruda bulundu.