30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınlarından yetkililere: Vicdanınız yok mu

Adalet Nöbetleri için Diyarbakır Hapishanesi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, siyasi tutsakların serbest bırakılması ve tecridin kalkması için açıklama yapıyor.

Tutsak yakınlarının Diyarbakır'da sürdürdüğü Adalet Nöbeti, 249. gününde Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önündeydi. Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Tevgera Jinên Azad, Demokratik Bölgeler Partisi, Halkaların Demokratik Partisi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği de eyleme katıldı. 

Siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması, tecridin kalkması ve baskıların son bulması taleplerini yineleyen tutsak yakınları, çocuklarının tutsaklığının hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Söz alan hasta tutsak Hamdüsena Ada'nın kardeşi Reşahat Ada, ne Cumhurbaşkanı ne de Adalet Bakanı'nın seslerini duyduğunu kaydetti ve "Cumhurbaşkanı ile Adalet Bakanı bu zulmü görmüyor mu" diye sordu.

Hapishanelerde hak ihlallerinin devam ettiğini belirten Ada, "Zulüm devam ediyor. Biz artık cezaevlerinde cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Ama bir kez daha diyoruz ki, tek damla kanımız kalana kadar çocuklarımızın, tutuklularımızın haklarını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Ardından konuşan tutsak Aziz Tufan'ın annesi Yesure Tufan ise, şu sözlerle tepki gösterdi: "Biz tutuklarımız üzerindeki tecridin son bulmasını istiyoruz. Türkiye'de adalet ve hukuk olsaydı, dokuz ay bu alanlarda adalet aramazdık."
 
Eylem, "Biji berxwedana Zindana" ve  "Hak hukuk adalet" sloganları ile son buldu.