30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınlarından çağrı: İnsanım diyen herkes ses çıkarmalı

Tutsak yakınları, Diyarbakır'da adalet nöbetini bugün ATK önünde gerçekleştirdi. Aileler, hak gasplarına ve tutsaklara yönelik kötü muameleye değindi, "İnsanım diyen herkesi bu duruma ses çıkarması gerekiyor" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle tutsak yakınlarının Diyarbakır'da başlattığı Adalet Nöbeti 247'nci gününde, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu önünde devam etti.

Adalet Nöbeti'ne Tevgera Jinên Azad (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) ve Diyarbakır 78'liler Derneği katıldı.

Açıklamada tutsak yakını İnci Güler konuştu. Güler, aylardır eylemde olduklarını, ancak yetkililerin taleplerini karşılamak için adım atmadığını söyledi. Güler, "Kanunlar uygulansaydı, şuan hasta tutsaklar içeride olmazdı. Herkesin elini vicdanına koymasını istiyorum. Ama şu an gördüğümüz herkesin yüreği taşlaşmış. Herkesin tutsaklara sahip çıkması gerekiyor. Bu düşmanlık neden? Şu an cezaevlerinde tutsaklar hastaneye gitme talebinde bile bulunamıyorlar. Çünkü daha sonra onları tekli hücrelere alıyorlar. Ne olursa olsun biz bu hak ihlallerini kabul etmeyeceğiz" dedi.

Güler siyasi partilere çağrıda bulundu, "Meclis'te kanunlar sizin imzalarınız ile çıkıyor. Şunu çok iyi bilsinler yaşamın temelini oluşturan adalettir. Benim kardeşim cezaevinde ve ağır hasta tutsak listesinde. İnsanım diyen herkesin bu duruma ses çıkarması gerekiyor" çağrısında bulundu.

Tutsak yakınlarının eylemi, "Bijî berxwedana zindanan", "Hak hukuk adalet" sloganları ve alkışlarla sona erdi.