1 Ekim 2024 Salı

Tutsak yakınlarından çağrı: Birlikte mücadele edelim

Hapishanelerde tutsaklara dönük işkence ve hak ihlallerine karşı mücadele eden tutsak yakınları ETHA'ya konuştu. Aileler, hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırıların giderek yoğunlaştığına işaret ederek, saldırılara karşı omuz omuza mücadele çağrısı yaptı.

Hapishanelerdeki hak ihlalleri, işkence ve katliam politikaları gün geçtikçe artarken, iktidar devrimci tutsaklarda yoğunlaşan ama onlarla sınırlı kalmayan saldırılarıyla dışarıda mücadele edenlere gözdağı vermek istiyor.

İçeride kısılmaya çalışılan sesin yankısı dışarıda giderek büyürken, tutsak aileleri her türlü baskıya karşı tutsakların sesi olmaya devam ediyor. Hasta tutsaklar için hak mücadelesi veren iki tutsak yakını ETHA'ya konuşarak yaşananları değerlendirdi. Tutsak yakınları, tırmanan saldırılara karşı topyekun, birleşik bir mücadele örmenin hiç olmadığı kadar acil bir ihtiyaç olduğu vurgusu yaptı.

AKGÜL: BASKILARDAN KORKMUYORUZ, KORKMAYACAĞIZ
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen Erdal Özel'in akıl sağlığı, hapishanede gördüğü işkenceler sonucu bozuldu. Ağır şizofreni tanısının yanı sıra kalp, yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek hastası olan Özel'in ablası Kumru Akgül, kardeşinin 16 yıllık tutsaklığı boyunca çok kez sürgün edildiğini ifade etti. Özel'in tutsak edildiği koşulların ağırlığına dikkat çeken Akgül, hapishanede yemeklerin yenilemeyecek derecede kötü olduğunu, yeterli ölçüde su verilmediğini, hasta tutsakların ilaçlarının karşılanmadığını aktardı.

"Kardeşim ağır hasta tutsak ama onun gibi binlerce hasta tutsak var. Bütün Türkiye'nin zindanları ölüm evi olmuş, ama olmaması lazım. Bizim çocuklarımızı zorla aldılar bizden, ama maalesef ölüyorlar, öldürülüyorlar" ifadelerini kullanan Akgül, hak ihlallerinin yanı sıra işkence ve baskın aramaların giderek sıklaştığını kaydetti.

Her perşembe günü Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti'ni devam ettirdiklerini dile getiren Akgül, "Cezaevlerinden ölüm çıkmasını istemiyoruz, bize ses versinler biz de mücadelemizi yükseltelim" dedi. Adalet Nöbetleri'nin yasaklandığını ve defalarca gözaltına alındıklarını hatırlatan Akgül, baskılara rağmen ayakta durmaya devam edeceklerini vurguladı. Tüm hasta tutsakların ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını isteyen Akgül, şöyle devam etti: "Mücadelemize devam edeceğiz. Kimsenin baskılarından korkmuyoruz, korkmayacağız. Ben annelere sesleniyorum, gelsin bize destek versinler. Bijî berxwedana zindana."

KAHRAMAN: SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ
Gülten Kahraman, ailesinin birçok üyesinin farklı hapishanelerde tutsak edildiğini belirterek, durumlarına ilişkin bilgi verdi. Edirne F Tipi Hapishanesi'nde kalan Abidin Kahraman'ın koğuşuna bir hafta önce baskın düzenlendiğini aktaran Kahraman, tutsakların darp edildiğini, eşyalarının yağmalandığını anlattı. Kahraman, baskın düzenlenen koğuşta kalan tutsaklara 2 hafta hücre cezası verildiğini dile getirerek, tutsakların iletişim ve sağlık haklarının büyük ölçüde engellendiğini kaydetti.

Silivri 7 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde kalan Muzaffer İnce ve koğuş arkadaşlarının da mektup, gazete ve kitaba erişiminin engellendiğini söyleyen Kahraman, haftalık telefon görüşmelerinin engellendiğini ve tutsaklara ilişkin bilgi almakta zorluk yaşadıklarını dile getirdi.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kalan Özlem Aydın'ın memesinde kitle olmasına rağmen 4 yıldır gerekli tetkik ve tedavinin yapılmadığını, Aydın'ın sağ kolundaki uyuşma sebebiyle kolunu kullanamadığını ifade eden Kahraman, hapishanede hastaneye sevkler sırasında çıplak arama dayatıldığını, buna direnen tutsaklara 90 gün hücre cezası verildiğini belirtti. "Bize onursuzluk dayatılıyor" diyen Kahraman, Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan Abdullah Kalay'ın ise ağır kalp hastalığı ve "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen serbest bırakılmadığını kaydetti.

"Hukuk diye bir şey kalmadı. Bir sokağa çıksan, bir ses çıkarsan hemen baskı zulüm" diyen Kahraman, ailelerin üzerindeki baskılara da işaret etti. İşten atma, gözaltı, tutuklama saldırısı tehdidi altındaki tutsak yakınlarının geri çekilebildiğini söyledi. Buna rağmen eylemden vazgeçmemek gerektiğini vurgulayan Kahraman, "Birlikten beraberlikten ses gelir ancak. Sonuna kadar devam edeceğiz, ne yapsalar da devam edeceğiz" sözleriyle tutsaklara sahip çıkma kararlılıklarını dile getirdi.