1 Ekim 2024 Salı

Tutsak yakınlarına polis saldırısı

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest kalması için Adalet Nöbeti tutmak isteyen tutsak yakınları, işkenceyle gözaltına alındı. Duruma tepki gösteren avukatlar ve olayı görüntüleyen basın emekçileri ise darp edilerek kalkanlarla uzaklaştırıldı. Gözaltına alınan anneler ise daha sonra serbest bırakıldı. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması ve hapishanelerdeki hak ihlallerinin son bulması için haftalardır Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde polisin saldırı ve engellemelerine rağmen nöbet eylemini sürdüren tutsak yakınları, bu hafta da adliye önüne geldi.

Avukatların adliye önünde tutuğu adalet nöbeti bittikten sonra, kendilerine yasaklanan alanın diğer her türlü eylem ve etkinliğe açık olmasına tepki gösteren tutsak anneleri Fince Akman ve Cemile Çiftçi, polis ablukası altına alındı. Polisin yoğun tehdidine rağmen ne olursa olsun eylemi gerçekleştireceğini ifade eden tutsak yakınları, çocukları hapishanelerde ölüme terk edilirken kendilerinin de sürekli baskı gördüğünü vurguladı.

Eylem için gelen iki tutsak yakınını da darp ederek gözaltına alan polislerin, Kürtçe konuşan bir anneye "benimle bu dilde konuşamazsın" demesi dikkat çekti. Adliye önünde duruma müdahale ederek polise tepki gösteren avukatlar da kalkanlarla uzaklaştırılırken, basın emekçileri darp edilerek görüntü almaları engellendi. Gözaltı saldırısına tepki gösteren avukatlar, "İşkencecisiniz. Döverek dışarı atıyorsunuz. Burası hukuk devleti öyle mi? Böyle bir keyfiyet yok. Polis devleti. Hepiniz işkencecisiniz. Ruhunuzda var" dedi.

Gözaltına alınan Akman ve Çiftçi Çağlayan Polis Karakolu'na götürüldü. Burada ifadeleri alınan Akman ve Çiftçi daha sonra serbest bırakıldı.