22 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınları Öcalan ile görüşülmesini istedi

"Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" talebiyle 6 kentte sürdürülen Adalet Nöbeti eylemcilerinden Barış Annesi Zekiye Kaya, "Öcalan ile sadece 30 dakika görüşülsün, barış ve çözüm o dakika inşa edilir" dedi.

İmralı Hapishanesinde tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle hapishanelerde başlatılan açlık grevi eylemi 33. gününde. Pek çok hapishanede açlık grevindeki tutsaklara yönelik hücre cezaları uygulanırken, Antalya Manavgat S Tipi Hapishanesinde, tutsaklara yemek yemeleri dayatmasında bulunuldu.

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), Manavgat S Tipi Hapishanesinde açlık grevini sürdüren tutsaklara gardiyanların, "Siz teröristsiniz, koridora çıkmayın" şeklinde hakaret ettiklerini aktardı.

Koridorda bulunan çöplerin, açlık grevini sürdüren tutsakların odalarına boşaltıldığı, bu duruma tepki göstererek şikayette bulunan tutsaklara ise "Siz konuşmayın, konuşma hakkınız yok" denildiğini kaydeden Çukurova TUAY-DER, açlık grevindeki tutsakların tekli hücrelere atıldığını, yemek yeme dayatmasında bulunulduğunu ve eylemci tutsakların mücadelesini kırmaya dönük psikolojik şiddet uygulandığını belirtti.

Tutsakların taleplerinin kabul edilmesi ve Öcalan'ın özgürlüğü için İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Van, Mersin ve Adana'da tutulan adalet nöbeti eyleminde de Öcalan'ın serbest bırakılması istendi.

İZMİR
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAY-DER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği'nde sürdürdükleri eylemde, "Tecrit insanlık suçudur", "Adalet için tecridi kıralım, demokratik barış için zindanlara ses olalım" pankartlarını asarak taleplerini dile getirdi.

Adalet nöbetindeki aileleri Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl ve Menemen İlçe, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubesi yöneticileri ziyaret etti.

Nöbet eyleminde yer alan 15 yıldır Buca Kırıklar F Tipi Hapishanesinde tutsak bulunan Fırat Yağmekan'ın annesi Sultan Yağmekan, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikasının son bulmasını istedi. Tutsak yakınları olarak tecrit politikasına sessiz kalmayacaklarını ifade eden Yağmekan, "Sayın Abdullah Öcalan'dan ses gelene kadar burada oturmaya devam edeceğiz. Halkımızın da bize destek olmasını ve buraya gelmesini istiyoruz. Çocukları cezaevinde olmayan annelerin de gelmesini istiyoruz, onlar da bize destek olsun" çağrısında bulundu. Eylemciler nöbet boyunca sık sık klamlar seslendirdi.

MERSİN
Mersin'deki Adalet Nöbeti ise, 26'ncı gününde Çukurova TUAY-DER binasında devam etti. DEM Parti milletvekilleri Ali Bozan ve Kamuran Tanhan, gün içerisinde dernek binasına gelerek aileleri destek ziyaretinde bulundu.

DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan, Abdullah Öcalan'a dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tecrit uygulandığını, 34 aydır kendisinden haber alınamadığını söyledi. İmralı'da uygulamaya sokulan tecridin tüm topluma yayıldığını ifade eden Tanhan, siyasi tutsakların bu nedenle açlık grevine başladığını hatırlattı.

Adalet nöbetine katılma çağrısında bulunan Tanhan, "Buradan yükselen barış sesine kulak verin, bu sesi yükseltin. Öcalan'ın fikirleri salt Kürtler için değil, tüm Ortadoğu halklarının barışı içindir" dedi.

Konuşmaların ardından "Bijî berxwedana zindana" sloganı atıldı.

ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) binasındaki Adalet Nöbeti 26'ncı gününde sürdü. Eylemcilerin nöbet tutulan salonda, "Tecrit insanlık suçudur", "Adalet için tecridi kıralım demokratik barış için zindanlara ses olalım" pankartları yer aldı. Adalet nöbetini ziyaret eden DEM Parti İl Örgütü yöneticileri, verdikleri mesajlarda Türkiye'ye barışın gelebilmesi için bir an önce Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.

VAN
Van'da ise Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan ve 25 gündür devam eden Adalet Nöbeti'ni eylemini bugün Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında olduğu ve çok sayıda kişi ziyaret etti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında sürdürülen nöbet eyleminde sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

'ARTIK TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI'
Adalet Nöbeti'ne destek veren Barış Annesi Zekiye Kaya, başlatılan eylemlerin barışa ve özgürlüğe vesile olmasını diledi. Kürt annelerinin zulüm ve baskılara yıllardır ses çıkardığını fakat devletin buna kulak tıkadığını dile getiren Kaya, "Sayın Öcalan ile görüşülmesini sağlamak çok zor değil. Onlardan bir, iki veya üç saat istemiyoruz. Öcalan ile sadece 30 dakika görüşülsün, barış ve çözüm o dakikalar içerisinde inşa edilir. Öcalan, barışın tek anahtarıdır. Artık tahammülümüz kalmadı, barış ve adalet istiyoruz" dedi.

ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI
Adalet Bakanlığı'na barış için adım atma çağrısında bulunan Kaya, hasta tutsakların durumuna da dikkat çekti, "Cezaevlerinden tabut çıksın istemiyoruz. Bunun için herkesin artık ayaklanması gerekiyor" diye konuştu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da da DEM Parti Bağlar ilçe binasındaki nöbet eylemi 26'ncı gününde devam etti.

Üzerlerine giydikleri "Tecrit insanlık suçudur" yazılı beyaz önlükleri ile nöbetteki yerini alan annelere gün içerisinde çok sayıda kişi destek ziyaretinde bulunuldu. Nöbet boyunca sık sık "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana zindana" sloganları atılıp Kürtçe şarkılar seslendirildi.

Nöbette yer alan eylemcilerdin Saliha Nakçı, "Önderimiz üzerinde uzun yıllardır tecrit var. Kaç aydır avukatlarla görüştürülmüyor. Çocuklarımız da açlık grevinde. Onlar grevde olduğu için biz de nöbetteyiz. Önderimiz üzerindeki tecrit kalkarsa, dünya güllük gülistanlık olur. Türkler bizden iyi biliyor bunu. Önderimizin fikirlerinden korkuyorlar. Önderimizi özgürleştireceğiz" dedi.

İSTANBUL
İstanbul'daki Adalet Nöbeti ise 17'inci gününde devam etti. Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği'nin (MATUHAYDER) başlattığı eylem DEM Parti Bağcılar ilçe binasından partinin Esenler ilçe binasına taşındı.

Salona Kürtçe ve Türkçe "Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım", "Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım" pankartları asıldı. Tutsak yakınları ise üzerilerine "Tecrit insanlık suçudur" önlükleri giydi.

Eylemcilere dönük destek ziyaretleri gün boyunca devam etti. Ziyaret sırasında klamlar seslendirilip sık sık "Jin jiyan azadî", "Bê serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana zîndana" sloganları atıldı.

Adalet nöbetine destek ziyaretinde bulunan 75 yaşındaki Dengbêj Muzaffer, tutsak yakınları ile dayanışmak için elinden gelen mücadeleyi verdiğini söyledi, klamlar seslendirip hikayeler anlattı. Kürtlerin böyle bir dönemde birbirine sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Muzaffer, "Böyle günlerde Kürtler bir olmasa ne barış olur ne de birliktelik. Bu sahiplenmenin sadece Kürtlere özgü bir durum olmaması gerekir. Kardeşlik ve barış için, asker babaları ve annelerinin de bu eyleme destek vermesi gerekir" diye konuştu.