1 Ekim 2024 Salı

Tutsak yakınları: Kürt olduğumuz için böyle davranılıyor

Adalet Nöbeti'nin 176. gününe girdiği Diyarbakır'da tutsak yakınları, hapishane önünde buluşarak yıllar geçse de talepleri için mücadele edeceklerini kaydetti. Hapishaneden tabut çıkmasını istemediklerini belirten tutsak yakınları, "Kürt olduğumuz için bize böyle davranılıyor. Ama asla dilimizden vazgeçmeyiz" dedi.

Diyarbakır'da hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle başlatılan Adalet Nöbeti 176. gününe girdi. Tutsak yakınları, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde bir araya gelerek, taleplerini yineledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de ailelerin açıklamasına katıldı.

Tutsak yakını Nazime Boltan, 6 aydır adalet nöbeti tuttuklarına işaret ederek, "Ama adaleti henüz göremedik. Çocuklarımızı tedavi etsinler. Çocuklarımızın durumları iyi değil. Çocuklarımızın tabutlarını almak istemiyoruz. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı kulaklarını kapatmışlar. Sesimizi duymuyor" ifadelerini kullandı.

Yakınlarının özgürlüğünü isteyen Boltan, "Sizde kanun ve adalet hiç mi yok?" diye sordu. Boltan, "Yıllar da geçse adalet demeye devam edeceğiz. Elinizi vicdanınıza koyun. Bir gün çocuğunu görmemek nasıl bir duygu hissedin. Kürt olduğumuz için bize böyle davranılıyor. Ama asla dilimizden vazgeçmeyiz. Hayatta olduğum sürece çocuğum için mücadele edeceğim" diye belirtti.

Açıklama, "Hak, hukuk, adalet" ve "Bijî berxwedana zindanan (Yaşasın zindan direnişi)" sloganlarıyla son buldu.