30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları İzmir ve Diyarbakır'dan haykırdı: Sesimizi duyun

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti sürüyor. Tutsak yakınları bugün İzmir Kırıklar Hapishanesi önünde, Diyarbakır'da ise Adi Tıp Kurumu önünde bir araya gelerek taleplerini yineledi, mücadeleyi sürdürecekleri kaydetti. 

İzmir Kırıklar Hapishanesi önünde bir araya gelen tutsak yakınlarına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Güzelbahçe İlçe Örgütü destek verdi. Aileler, "Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük)" yazılı önlükler giydi. 

HDP Güzelbahçe İlçe Eşbaşkanı Tamer Aydın, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin son bulmasını istedi. Hasta tutsaklar başta olmak üzere infazı yakılan tüm tutsakların tahliye edilmesini isteyen Aydın, "Türkiye tamamen bir cezaevine dönüşmüş durumda. Ülkeye demokratik bir ortamın gelmesini istiyoruz" dedi.

'SESİMİZ TÜM DÜNYAYA ULAŞTI'
Ardında söz alan tutuklu yakını Sultan Yağmekan da 2 buçuk aydır adalet arayışlarını sürdüklerini hatırlatarak, yetkililerin adalet taleplerine kulaklarını kapattığını söyledi. Yağmekan, "Çocuklarımız zulüm altında, eziyet ediyorlar. Uzman doktor yok deyip ameliyatlarını gerçekleştirmiyorlar. Çocuklarımızı bize versinler biz kendimiz onların tedavilerini sağlayalım. Kırıklar Cezaevi Müdür Haydar Ali Ak çocuklarımıza zulüm ediyor. O müdür de vicdan yok mu? Sesimiz tüm dünyaya ulaştı ama burada kimse duymadı. Biz artık çocuklarımıza para bile gönderemiyoruz. Resmi olarak vasisi olduğum tutukluya para göndermek istediğimde, cezaevi görevlileri, 'Sen gönderemezsin ailesi gelsin' diyorlar. Ben vasisiyim ailesi burada değil neden bunları yapıyorlar" sorusunu yöneltti.

'BASKILAR SON BULSUN'
Hapishanede tutsakların üzerinde baskının artarak devam etiğine dikkati çeken Yağmekan, "Çocuklarımızın koğuşlarını ayrıştırıyorlar. Aralarına adli tutukluları koyuyorlar. Çocuklarımızın birbirinden haberi yok. Koğuşları hukuksuzca birbirinden uzaklaştırılıyor. Çocuklarımız orada ölseler kimsenin kimseden haberi olmuyor. Anneler olarak çocuklarımızın üzerindeki baskıların son bulmasını istiyoruz" dedi.

Diyarbakır'da Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya gelen tutsak yakınlarının eylemine, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD),  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve yöneticileri destek verdi.

'ATK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ'
Eylemde konuşan tutsak yakını Herdem Mervani, gelinen aşamada dünyanın seslerini duyduğunu ancak ATK'nin duymadığını belirterek, "Tutuklularımıza karşı düşmanlık hukuku uyguluyorlar. Tüm yaşam haklarını ellerinden alınmış. Tedavi hakları ellerinden alınmış. Bu nedenle ATK görevini yerine getirmelidir. Bize bir cevap verilmelidir. Tutuklular zor şartlar altında tedavi ediliyor. Birçok ilacı kendi parasıyla almak zorunda kalıyor. Tutuktular ilaç pahalılığından dolayı ilaçlarını alamıyor ve her geçen gün sağlık durumları ağırlaşıyor" dedi.