30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları: Hukuk herkese eşit uygulansın

Demans hastası Çevik Bir ATK raporuyla tahliye edilirken, Aysel Tuğluk'un da demans hastası olduğunu ancak ısrarla tahliye edilmediğini kaydeden tutsak yakınları bu durumu yargıda çifte standart olarak yorumladı. Tutsak yakınları devletin zulme bir an önce son vermesini istedi. 

Tutsak yakınlarının Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetlerini sürdürüyor. Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması taleplerini yineleyen tutsak yakınları Diyarbakır'da 261, İzmir'de ise 95. kez bir araya geldi. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde düzenlene neyleme; Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) üye ve yöneticileri de destek verdi.

28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Çevik Bir'in tahliye edilmesiyle yargıda çifte standart uygulandığını belirten tutsak yakını İnci Güler, "Kanunlar herkese eşit uygulanmalı. Tutuklulara adil davransınlar. Hak, hukuk varsa, eşit olmalı. Hasta tutuklular serbest bırakılsın, tedavi edilsin. Devletin bu zulmüne son verilmeli. Bu adalet sistemini kabul etmiyoruz" dedi.

Ailelerin eylemi, "Bijî berxwedana zindanan" (Yaşasın zindan direnişi) sloganıyla sona erdi.

İZMİR
İzmir'de ise adliye önünde devam eden nöbette "Hasta tutsaklara özgürlük", "Deng bide zindanan", "Girtiyen nexweş re azadî" yazılı önlükleri giyen tutsak yakınları, sık sık, "Hak hukuk adalet","Bijî berxwedana zindana" sloganları attı. Tutsak yakınlarına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çeşme İlçe Örgütü üyeleri destek verdi.

Tutsak yakını Hanım Sever, Şakran Hapishanesinde Hürriyet Doğan'ın bir kez daha infazının yakıldığını aktardı. Ellerinden geldiğince mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Sever, "Biz bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. 4 aydır buradayız ve artık cezaevlerinden tabut çıkmasını istemiyoruz. Biz sağ olduğumuz sürece mücadeleye devam edeceğiz. Biz infaz yakmaları, hastaların salınmamasını protesto ediyoruz. İşkence, şiddet, pişmanlık dayatmasını kim kabul eder. Bir an önce çocuklarımızı serbest bırakın" diye belirtti.

HDP Çeşme İlçe Eşbaşkanı Menekşe Ecer de iktidarın kendi bekası için hasta tutsakları baskı altında tuttuğunu söyledi. Tutsaklara kurul odalarında pişmanlık dayatıldığına dikkati çeken Ecer, şunları söyledi: "Pişmanlık dayatmalarıyla alanların daraltılması hedefleniyor. Telefon kısıtlamaları, tedavilerin yapılmaması devam ediyor. Bir an önce bu zulme dur demek için buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz."

Adalet Nöbeti, açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.