30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları haykırdı: Bijî berxwedana zindanan

Tutsak yakınlarının tüm tehdit ve saldırılara rağmen İstanbul'da sürdürdüğü Adalet Nöbeti'ne polis saldırırken, Diyarbakır'da tutsak yakınları hapishanelerde tutsakları ölüme terk ederek tatile giren meclisi eleştirdi. İzmir'de ise adliye önünde bir araya gelen tutsak yakınları mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsak yakınları, adalet aramak ve hapishanelerdeki baskı, işkence ve katliam politikalarına tepki göstermek için İstanbul, Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbeti'ndeydi.

İSTANBUL
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplanan tutsak yakınlarının hasta tutsaklar için gerçekleştirmek istediği basın açıklaması, Kağıthane Kaymakamlığı'nın eylem yasağı gerekçe gösterilerek polisler tarafından engellenmek istedi. Tutsak ailelerine desteğe gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm, yasak kararına itiraz ederek, her gün Çağlayan'da pek çok basın açıklaması yapılırken alanın sadece tutsak yakınlarına kapalı olduğuna dikkat çekti. 

POLİSTEN PROVOKASYON: ÇOCUKLARINIZ YÜZÜNDEN BİZİM ÇOCUKLARIMIZ MEZARDA
Polisin engelleme çabaları sonrası yürüyüşe geçen tutsak yakınlarının önü kesildi. Aileleri dağılmazlarsa gözaltına almakla tehdit eden polis, "Hepiniz yaşınızı başınızı almışsınız hadi sessizce dağılın bu iş de burada bitsin" dedi. Polise itiraz eden bir tutsak yakını, "Bizim çocuklarımız içeride, her gün baskı yapıyorlar, her gün zulüm yapıyorlar" ifadelerini kullanırken, polisin, "Sizin çocuklarınız yüzünden bizim çocuklarımız mezarda" diye cevap vermesi dikkat çekti. Tutsak yakınlarının "Bizim çocuklarımız öldürmedi kim yapmışsa ona sorabilirsin" demesi üzerine polis anneleri gözaltına alma talimatı verdi.

4 tutsak yakını darp edilerek gözaltına alınırken, saldırıya "Bijî berxwedana zindanan" sloganıyla direnerek cevap verdi. Basın emekçileri ise darp edilerek uzaklaştırıldı ve görüntü almaları engellendi.

GÜLÜM: ANNELERİ GÖZALTINA ALARAK ADALETSİZLİĞİN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZSİNİZ
Gözaltı saldırısına tepki gösteren Züleyha Gülüm, adliye önünde her konuda basın açıklaması yapılırken tutsak yakınlarına saldırı olmasındaki çifte standarda dikkat çekti. İktidarın bu saldırılarla hapishanelerde yaşananların üstünü örtmeye çalıştığını kaydeden Gülüm, şöyle devam etti: "Cezaevlerinde işledikleri suçları çok iyi biliyorlar. Cezaevlerinde insanlara nasıl işkence ettiklerini, cezaevlerindeki insanları intihara sürüklediklerini, önlerine jilet atıp ‘kendini öldür' dediklerini hepsi çok yakından biliyor. Hasta mahpusları tedavilerini yaptırmayarak, nasıl ölüme sürüklediklerini hepsi yakından biliyor. Bu memleketten iki eli olmayan insanlar tutuklanıyor. Boyundan, belinden aşağısı felç olanlar cezaevlerinde. Annelerimiz gözaltına alındı. Ama şunu bilsinler, anneleri gözaltına almakla adaletsizliğinizin, cezaevlerinde katliam uyguladığınızın üzerini örtemeyeceksiniz."

Hapishanelerin toplumu susturma aracına dönüştüğünü belirten Gülüm, tüm demokratik kamuoyuna buna karşı ses çıkarma çağrısı yaptı ve gözaltındaki annelerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

DİYARBAKIR
Hasta ve infazı yakılan tutsakların sürdürdüğü Adalet Nöbeti, 234'üncü gününde Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Nöbete, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de destek verdi.

Eylemde konuşan tutsak yakını Herdem Merwanî, sekiz aydır sürdürdükleri eylemde çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütüyle görüşerek hapishanelerdeki sorunları gündemleştirmeye çalıştıklarını anlattı. Merwanî, şöyle devam etti: "Biz tutuklu aileleri olarak hala taleplerimiz için sokaklardayız. Bu sorunumuz toplumsal bir sorundur. Meclisin bu sorunu çözmeden tatile girmesi vicdani değildir. Yarın bayram arifesidir. Ancak bizim için bu bayram bir şey ifade etmiyor. Çünkü siyasetçilerimiz tatilde iken biz hala taleplerimiz için sokaktayız. Hasta tutuklular ölümle yüz yüze bırakıldı. Tutuklu yakınları da sokakta polisle yüz yüze bırakıldı. Bu nedenle tutuklu yakınları olarak çok öfkeliyiz."

Tutsak yakını Reşahat Ada ise, iktidarın Adalet Nöbetlerini görmezden geldiğini söyledi ve hasta tutsaklar serbest bırakılana dek eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve tahliyesine sayılı gün kalan ve infazı yakılan tutuklu Aziz Tufan'ın annesi Aysel Tufan ise, "Bayramın ikinci gününde oğlumun tahliyesin beklerken, oğlumun infazını yakarak tahliyesini engellediler. Oğlum böbrek hastasıdır. Onun gibi binlerce hasta tutuklu var. Tutuklular üzerinde olan bu baskılar nedeniyle; maalesef bayram da kutlayamıyoruz. Dünya bilsin ki; onlar tatilde bizler ise bayramda bile adalet için adliyenin önündeyiz" dedi.

İZMİR
İzmir Adliyesi önünde Adalet Nöbeti 84. gününde bir araya gelen tutsak yakınlarına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bornova ve Bayraklı ilçe örgütleri destek verdi.

HDP Bornova İlçe Eşbaşkanı Nedim Yılmaz, yaşanan her türlü adaletsizlik, ekonomik ve sosyal, siyasal krizlerin savaş politikalarından kaynaklandığını belirtti. Bu politikalardan vazgeçilmediği sürece buhranların da devam edeceğini vurgulayan Yılmaz, "Sosyal ve ekonomik kriz giderek güçlenecektir. Hukuku sağlamak için savaş politikalarından vazgeçilsin” ifadelerini kullandı.

Bandırma T-1 No'lu Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Medet Sever'in annesi Hanım Sever de, Kürtlerin öldürmekle bitmeyeceğini söyledi. Sever, "24 yıldır hasta çocuğum cezaevinde tutuluyor. Çocuklarımız tedavi edilmiyor, cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Çocuklarımızı katlediyorlar sonra da 'intihar' diyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

Ardından konuşan tutuklu yakını Medine Kaymaz ise, hasta tutukların tedavi edilmemesine tepki gösterdi.