1 Ekim 2024 Salı

Tutsak yakınları ESP'yi ziyaret etti

MATUHAY-DER, ESP'ye yaptığı ziyaretle, hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırılara karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğine ilişkin fikir alışverişinde bulundu. Ziyarette, saldırıların sokakta ve kararlı bir duruşla püskürtülebileceği vurgulandı.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ne (ESP) ziyarette bulundu. MATUHAY-DER Eşbaşkanı Nesim Özkan ve tutsak yakınları Fince Akman ile Cemile Karakaş'tan oluşan heyet, ESP İstanbul il yöneticileri tarafından karşılandı.

Hasta ve infazı yakılan tutsaklarla hapishanelere dönük işkence ve katliam politikalarının ele alındığı ziyarette, ilk olarak Nesim Özkan söz aldı. Özkan, tutsak ailelerinin pek çok ilde aylardır adalet mücadelesi sürdürdüğünü hatırlattı, bu mücadelenin tüm siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından sahiplenilmesi gerektiğine işaret etti.

ÖZKAN: SALDIRILARA KARŞI BİR ARAYA GELMEK ZORUNDAYIZ
"Bu süreci atlatmak için kenetlenmek gerekir" diyen Özkan, işgal saldırıları, siyasi soykırım operasyonları ve bir bütün olarak faşizme karşı Gezi'den Kobanê'ye sokaklarda olan kitlenin bir araya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

19 Aralık 2000 tarihinde hapishanelere yönelik katliam saldırısı döneminde Adalet Bakanı olan Hikmet Sami Türk'ün zihniyetinin bugün de hapishanelerde hüküm sürdüğünü dile getiren Özkan, iktidarın kendi bekası için hapishanelere dönük katliam saldırılarını arttırabileceğini ifade ederek, bu politikalara karşı örgütlü ve kitlesel bir duruşun önemine dikkat çekti.

KARAKAŞ: ADALET İSTİYORUZ
Tutsak annesi Cemile Karakaş ise, hapishanelerden her gün hak ihlali ve işkence haberleri geldiğini söyleyerek, tecridin vardığı boyutlara işaret etti, tutsakların hava durumundan dahi habersiz hale geldiğini anlattı. Yapılan işkence ve hak ihlallerine tepki gösteren Karakaş, "Gençliklerini aldınız, annelerini aldınız, babalarını aldınız, özgürlüklerini aldınız. Daha bu kısıtlamalar nedir? Biz sadece adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GERÇEK: SAVAŞ POLİTİKALARI TIRMANDIKÇA SALDIRILAR ARTIYOR
Ziyarette konuşan ESP İstanbul İl Yöneticisi Hülya Gerçek, devam eden işgal saldırıları, HDP'ye dönük kapatma ve Gezi davaları, hapishanelerdeki saldırıların bir savaş politikasının parçaları olduğunu vurgulayarak, "Kürdistan'ın parçalarında savaş tırmandıkça hapishanedeki saldırılar da giderek tırmanıyor" dedi. Hapishanelerde siyasi tutsakların yanı sıra adli tutsakların da işkence ve katliamla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Gerçek, bu saldırıların yanıtının ancak sokakta verilebileceğinin altını çizdi.

Ziyaret, adalet mücadelesinin ne şekilde büyütülebileceğine dair görüş alışverişlerinin ardından son buldu.