30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları: Dünya bizi görmüyor, yeter artık

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde adalet nöbetini sürdüren tutsak yakınları, dünyanın kendilerini görmediğini söyleyerek, hapishanelere ses olma çağrısı yaptı.

Tutsak yakınları hapishanelerdeki işkence politikalarına karşı hasta ve infazı yakılan tutsakların sesi olmak için bir kez daha Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya geldi. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm'ün yanı sıra çok sayıda kişi de destek verdi.

Eylemde konuşan tutsak yakını Kumru Akgül, kaymakamlığın yasaklama kararlarına tepki göstererek, "Biz burada demokratik haklarımızı kullanıyoruz. 2-3 anneyiz herkesin yeri var, 2-3 annenin yeri yok. Derdimizi tabi ki anlatacağız, çocuklarımız ölüyor yeter, dünya bizi görmüyor, yeter artık" ifadelerini kullandı.

Akgül'ün konuşmasını bahane ederek tutsak yakınlarına saldıran polisler, çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. İşkenceye direnen tutsak yakınları, "Biji berxwedana zindana" ve "Berxwedan jiyane" sloganları attı.

Gözaltı saldırısına tepki gösteren Züleyha Gülüm, kaymakamlık kararının hiçbir gerekçesi olmadığını belirterek, keyfiliğin had safhada olduğuna, idari yapının baskıcı ve otoriter rejimin inşası için uğraştığına dikkat çekti. Sürekli yasaklama kararlarıyla karşı karşıya olduklarını dile getiren Gülüm, "Cezaevleri işkence altındaysa o ülkede demokrasi olamaz, insan hakları olamaz" ifadelerini kullandı. Tüm toplumun susturulmak istendiğini söyleyen Gülüm, cezaevlerine ve annelere ses olma hep birlikte ses olma çağrısı yaptı.