30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak yakınları: Bu zulüm nereye kadar

Diyarbakır ve İzmir'de hasta ve infazı yakılan tutsakların taleplerini dile getiren tutsak yakınları Adalet Nöbetlerini sürdürüyor. Hukuktaki ikili uygulamalara dikkat çeken tutsak yakınları, siyasi tutsaklara uygulanan zulmün artık sona ermesini istedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların ailelerinin Diyarbakır ve  İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor. 

Diyarbakır'da nöbetin 267. günü Yenişehir'de bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) binası önünde gerçekleşti. Ailelerin eylemine, Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) üye ve yöneticileri de destek verdi.

Söz alan hasta tutsak Civan Boltan'ın annesi Nazime Boltan, 9 aydır çocukları için adalet istediklerini hatırlattı. Türkiye'de ikili hukuk olduğunu dile getiren Boltan, "Kürt olduğumuz için ayrımcılığa uğruyoruz. Ne olursa olsun kimliğimizden vazgeçmeyeceğiz. Hasta tutsakları bırakın. Adalet talep etmeye devam edeceğiz. Vicdan yok, merhamet kalmadı. Çocuklarımızı görmemize dahi izin verilmiyor. Bu zulüm nereye kadar?" diye sordu.

Adalet taleplerini sürdüreceklerini vurgulayan Boltan, "Çocuklarımıza rapor dahi verilmiyor. Hak, hukuk yok mu? Elinizi vicdanınıza koyun" dedi.

Eylem, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla sona erdi.  

İZMİR
İzmir'de ise Kırıklar F Tipi Hapishanesi önünde aileler nöbetin 97. gününde bir araya geldi. "Deng bide zindanan","Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükleri giyen tutsak yakınları sık sık, "Biji berxedana zindanan" , "Hak hukuk adalet" sloganları attı. Ailelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bayraklı İlçe Örgütü destek verdi.

HDP Bayraklı İlçe Eşbaşkanı Ayşe Sılık, hasta tutsakların yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Hasta tutsaklar tedavi için gittikleri hastanelerde kelepçeli muayene dayatmasına maruz kalıyorlar. Tutuklular üzerinde bu tecrit politikalarının son bulması gerekiyor."

Çevik Bir'in demans hastası olduğu için tahliye edildiğini ancak Aysel Tuğluk'un durumunu kötüye gitmesine rağmen bırakılmadığını hatırlatan Sılık, yetkililere bu hukuksuzluğa son verilmesi çağrısı yaptı.