22 Eylül 2024 Pazar

Tutsak yakınından çağrı: Açlık grevinin talepleri etrafında kenetlenelim

Oğlu 10 gündür açlık grevinde bulunan tutsak yakını Feride Kıt, 2 ayı geride bırakan açlık grevinin talepleri etrafında kenetlenme çağrısında bulundu. 27 Kasım'da başlayan açlık grevinin taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 15 Şubat'tan sonra süresiz, dönüşümsüz, ölüm orucuna dönüştürüleceği bilgisini veren Kıt, "Tabutların çıkmasını istemiyoruz. Ben bir anne olarak, Kürt, Türk fark etmez bütün annelerin, bütün insanların ayağa kalkmasını istiyorum" dedi. Kıt, açlık grevinin bir an önce bitmesi için vicdanı olan herkese harekete geçme çağrısında bulundu.

Diyarbakır'daki Adalet Nöbeti eylemine katılan Feride Kıt, Özgür TV'ye yayımlanan Özgür Yorum programının konuğu oldu. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, hapishanelerde tecridin sona erdirilmesi talebiyle hapishanelerde süren açlık grevine oğlu da katılan Kıt, bir süre kendisi de tecrit koşullarında tutsak edildi.

Oğlunun Samsun'da Bafra Kapalı Hapishanesinde tutsak edildiğini ve açlık grevi eylemine katıldığını anlatan Kıt, taleplerine ilişkin şu bilgileri verdi: "Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kırılmasıdır. Onların talepleri bizim de taleplerimizdir."

'DÜŞMAN HUKUKU SINIR TANIMIYOR'
Kendisinin de bir süre hapishanede kaldığını, 2023 yılı Mayıs ayında tahliye olduğunu anlatan Kıt, "Düşman hukuku sınır tanımıyor. Yaşlıdır, hastadır, annedir demiyor" diye konuştu.

'İLAÇLARIMI VERMEDİLER FELÇ GEÇİRDİM'
Kayseri Hapishanesinde tutsak kaldığı döneme ilişkin bilgi veren Kıt, kalp hastası olduğunu 10 gün ilaçlarını vermediklerini, kısmi felç geçirdiğini, buna rağmen iki gün hastaneye götürülmediğini ve beynine pıhtı attığını anlattı. 2 gün sonra hastaneye götürdüklerinde ise sadece serum taktıklarını, ateşi çıktığını söyleyen Kıt, "O kadar acımasızlar ki, dışarıdaki insanlar bilmiyor bunu. Ancak zindana girdiğinde düşmanla daha yakın bir şekilde yüz yüze geldiğinde anlıyorsun" dedi.

'BİR YILDIR OĞLUMUN GÖRÜŞÜNE GİDEMİYORUM'
Oğlunun Samsun'da Bafra Kapalı Hapishanesine sürgün edildiğini, çok uzakta olması, ekonomik nedenler ve hastalığı nedeniyle bir yıldır görüşüne gidemediğini söyleyen Kıt, "Bir annenin oğlunun görüşüne bir yıl gidememesi gerçekten acıdır. Bu zulüm, bu savaş, bu gözyaşı, bu acı nereye kadar sürecek" diye sordu.

'TABUTLAR ÇIKMADAN HERKES AÇLIK GREVİ ETRAFINDA KENETLENSİN'
Oğlunun 10 gündür açlık grevinde olduğunu anlatan Kıt, "Bir anne olarak vicdanın rahat olmuyor. Uyuyamıyorsun, rahat yiyemiyorsun. Kaygılarımız, korkularımız var. Biz istiyoruz ki 2019'daki gibi tabutlar çıkmasın. Vicdanı olan, kendisine insanım diyen herkesin cezaevleri, açlık grevi etrafında kenetlenmesini, ailelerin bizimle dayanışma içerisinde olmalarını istiyoruz. 2019'da olduğu gibi çocuklarımızın sakat kalması ya da tabutlar çıktıktan sonra da hiç kimse bize bir şey söylemesin. Ne halkımız ne de Türk devleti" diye konuştu.

'15 ŞUBAT'TAN SONRA ÖLÜM ORUCUNA DÖNÜŞTÜRÜLECEK'
Halkın "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" dememesi gerektiğini vurgulayan Kıt, "Bu coğrafyada eğer kendine insanım diyorsan bir gün sen de mutlaka orada olursun" diyerek, bu sisteme, sömürü ve baskıya itiraz eden herkesin tutuklandığı gerçeğine işaret etti. Kıt, "Biz tabutların çıkmasını istemiyoruz. Herkesin ayaklanmasını istiyoruz. Ben bir anne olarak, Kürt, Türk fark etmez bütün annelerin, bütün insanların ayağa kalkmasını istiyorum. 27 Kasım'dan beri süren açlık grevleri var. 15 Şubat'a kadar talepler karşılanmazsa süresiz, dönüşümsüz ve ölüm orucuna dönüştürülecek" bilgisini verdi.

Kıt, açlık grevinin bir an önce bitmesi için vicdanı olan herkese harekete geçme çağrısında bulundu.