22 Eylül 2024 Pazar

Tutsak gazeteci Müftüoğlu'nun duruşması yarın

Tutsak gazeteci Dicle Müftüoğlu, yarın ikinci duruşmasına çıkacak. İlk duruşmada gazeteciğili savunan ve hakkındaki tüm iddiaları çürüten Müftüoğlu için ortak açıklama yapan basın meslek örgütleri, duruşmaya çağrı yaptı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörlerinden Dicle Müftüoğlu 8 buçuk aydır tutsak. Bir itirafçının yalan beyanları  ve yaptığı haberler gerekçesiyle "örgüt üyeliği" ve "örgüt kurmak ve yönetmek" iddasıyla Sincan Kadın Hapishanesinde tutulan Müftüoğlu'nun 2. duruşması 18 Ocak 2024 günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Müftüoğlu ilk duruşmasında hakkındaki tüm iddiaları çürütmüş, gazetecilik yaptığını bir kez daha kanıtlamıştı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), ortak bir açıklama yaparak Müftüoğlu'nun duruşmasına çağrı yaptı.

Müftüoğlu'nun 18 Ocak'ta görülecek ikinci duruşmasına dikkat çekilen açıklamada, "İlk duruşmada Dicle Müftüoğlu'nun gazetecilik faaliyetleri dışında dosya kapsamında herhangi bir eylem ve faaliyetinin olmadığı açık bir şekilde görülmüştür. Burada yargılanan Dicle değil, gazeteciliktir. Açıktır ki, bu uzun tutukluluk artık bir tedbirin ötesine geçip cezalandırmaya dönüşmüştür. Aslında Dicle'ye reva görülen muamele, bir bütünen gazetecilere, özelde de Kürt gazetecilere yönelik yaklaşımı ve ülkede basın özgürlüğünün geldiği noktayı açıklar nitelikte. Bu nedenle bizler aşağıda imzası bulunan basın meslek örgütleri, geçtiğimiz yıl Hollanda merkezli Free Press Unlimited tarafından 'En Dirençli Gazeteci' ödülüne layık görülen Dicle Müftüoğlu'nun bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca 18 Ocak'ta saat 11.50'de herkesi Diyarbakır adliyesine, Dicle ile dayanışmaya bekliyoruz. Unutmayalım ki, tıpkı Dicle gibi bizler de gazeteciliği savunuyoruz ve bir daha hiç kimsenin yaptığı haberler nedeniyle, düşünceleri nedeniyle bu muameleye maruz kalmamasını istiyoruz. Bir kez daha #ÖzgürBasınSusturulamaz diyor, #GazetecilereÖzgürlük talep ediyoruz" denildi.