29 Eylül 2024 Pazar

Tutsak gazeteci Ataman'a çıplak arama işkencesi

Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nden Erzurum Dumlu 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ne sürgün edilen tutsak gazeteci Ziya Ataman, hapishane girişinde çıplak arama işkencesine maruz kaldı. Ataman daha sonrasında tek kişilik hücreye konuldu.

Tutsak gazeteci Ziya Ataman, 7 Ağustos'ta Van Yüksek Güvenlikli Hapishane'den Erzurum Dumlu 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ne sürgün edildi. Ataman, Mezopotamya Ajansı'na gönderdiği mektupla sevk edildiği hapishanenin girişinde çıplak arama işkencesine maruz kaldığını aktardı.

Çıplak arama işkencesinden sonra tek kişilik hücreye konulduğunu belirten Ataman, "Uzun yolculukta bir rahatsızlık yaşar mısın?' sorusuna 'evet' dememe rağmen hücre tipi ring ile sürgüne yolladılar. Sürgün diyorum, çünkü geldiğim yer aileme daha da uzak oldu. Ailemi daha da uzaklaştırdılar bana... İki hafta oldu, halen kendime gelmiş değilim... Buraya adımımı atmamla çıplak aramaya maruz kaldım" ifadelerini kullandı.

Ataman, şöyle devam etti: "Tek başımayım. Hücre cezam ya da ağırlaştırılmış bir hüküm yok. Ama yine de tekli sistemli bir cezaevine getirildim. Avlusu yok. Günde bir buçuk saat havalandırmam var. Diğer zamanım ise hep daracık mekanda. Avlu kapının önünde olsa yine iyi olurdu. Labirenti andıran koridorları aşmak için ayakkabıyı kaç defa çıkartmak ve elimizle silkelememiz isteniyor. Tek başına çıkmayı kabul etmediğim için epeydir bir buçuk saatlik havalandırmayı kabul görmüyordum. Ve bugün, güneşi gördüm... 24.08.2022"