1 Ekim 2024 Salı

Tutsak aileleri polis tehdidine boyun eğmedi

Hapishanelerdeki işkence ve katliam politikalarına, hak ihlallerine karşı İstanbul Adliyesi önünde adalet için bir araya gelmek isteyen tutsak aileleri, polisin tehdidine "Biki berxwedan zindana" diyerek cevap verdi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların aileleri, adalet istemek için bu hafta da Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde nöbetteydi. Nöbetteki ailelerin sayısı giderek artarken, polis eylem daha başlamadan aileleri gözaltı yapmakla tehdit ederek engellemek istedi. Polisin tehdit, taciz ve ablukasına tepki gösteren aileler, bu hafta ellerinde hasta tutsakların fotoğraflarını taşıyarak nöbet eylemini sessiz gerçekleştirdi. Nöbet eylemine pek çok avukat ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Ali Kenanoğlu da destek verdi.

AİLELERDEN POLİSE: BERXWEDANA JİYANE
Ali Kenanoğlu'nun konuşması sürerken ailelerin yanında beklemesini dahi engellemek isteyen polisin tacizlerine karşı aileler, "Gözaltına alırsan al, biz adalet istiyoruz vazgeçmeyeceğiz" diyerek bir süre sloganlar, zılgıtlar ve alkışlarla yürüdü. "Jin jiyan azadi", "Berxwedana jiyane", "Biji berxwedana zindana" sloganları atan aileler, çocuklarının sonuna kadar yanında olacaklarını ve adalet mücadelesinden hiçbir koşulda vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

'HAPİSHANELERDE ALENİ BİR İŞKENCE POLİTİKASI YÜRÜTÜLÜYOR'
Ali Kenanoğlu, iktidarın hapishanelerdeki hak gaspları, işkence ve katliam politikalarına itiraz etmek için bir araya gelen annelere dahi tahammül edilemediğini ifade ederek, polis ablukası ve gözaltı tehdidini eleştirdi. Hapishanelerin işkencehaneye dönüştüğünü söyleyen Kenanoğlu, devletin gözetimi altındaki hapishanelerde aleni bir şekilde tutsaklara tecavüz ve işkence uygulandığını, intihara sürüklendiğini dile getirerek, hapishanelerin fiili idam cezasının uygulandığı yerlere dönüştürüldüğüne vurgu yaptı. 

'BU DEVRAN DÖNECEK'
Ailelerin hapishanelerdeki hak gaspları, işkence ve katliamın son bulmasını, tutsakların adil yargılanmasını istediğini dile getiren Kenanoğlu, bu düzenin böyle gitmeyeceğini, işkencecilerin cezalandırılacağını söyledi. "Hapishanelerdeki zulüm ve işkencenin hesabı sorulacaktır, bu devran dönecektir, bu düzen değişecektir" diyen Kenanoğlu, iktidarın bunun korkusuyla baskılarına devam ettiğini ancak sabırla, inatla ve cesaretle mücadelenin süreceğini kaydetti.