30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak aileleri eylemlerine destek çağrısında bulundu

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için Diyarbakır'da başlatılan Adalet Nöbeti 230'uncu gününe girdi. Aileler, taleplerini gündeme getireceklerine dair siyasi partilerin verdiği sözlerini tutmamasına tepki gösterdi.

Tutsak yakınlarının, hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi için 16 Kasım 2021 tarihinde Diyarbakır Barosu'nda başlattıkları Adalet Nöbeti, Adli Tıp Kurumu, Diyarbakır D Tipi Hapishanei ve Diyarbakır Adliyesi önünde haftada 3 gün olacak şekilde sürüyor.

'SÖZLERİNDE DURMADILAR'
Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Abdüsselam Güler'in kardeşi İnci Güler, 230 gündür adalet için nöbette olduklarını belirterek, 8'inci ayı geride bıraktıklarını söyledi. Güler, birçok siyasi parti ile görüşme yaptıklarını ve taleplerinin Meclis'te gündeme getirileceği yönünde söz vermelerine rağmen birçoğunun sözünü tutmadığını belirtti. Taleplerinin açık ve net olduğunu ifade eden Güler, hasta ve infazını tamamlayan tutsakların serbest bırakılmasından başka taleplerinin olmadığını ifade etti.

'KAZANAN BİZ OLACAĞIZ'
Şakran 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 73 yaşındaki hasta tutsak Abdulhalim Kırtay'ın kızı Herdem Mervanî de, "Ankara'da siyasi partilerle yaptığımız görüşmelerde taleplerimize karşılık söz verdiler. Ancak hala bu sözler yerine getirilmediği gibi rollerini de oynamadılar ve taleplerimizi duymazdan geliyorlar. Onlara tepkiliyiz" dedi.

Görüştükleri siyasi partilerin Şubat ayında taleplerini Adalet Bakanlığı'na ileteceklerine dair söz verdiklerini aktaran Mervanî, "Eylemlerimizi bitireceğimizi zannettiler. Eylemimizi her koşulda devam ettirdik. Görüştüğümüz partiler bizi yalnız bıraktılar. Bunu iyi bilsinler eylemimiz sonuç alınıncaya kadar devam edecek. İnanıyorum sonunda da kazanan biz olacağız. Bir kez daha siyasi partilere çağrım; sözünüzü tutun" diye vurguladı.

HAPİSHANELERDEN CENAZE ÇIKMASIN
Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak bulunan ve acilen tahliye edilmesi gereken 38 hasta tutsaktan biri olan Civan Boltan'ın annesi Nazime Boltan, 5 yıldır oğlunun görüşüne gidemediğini söyledi. Hapishanelerden artık cenazeler çıkmaması için çağrıda bulunan Boltan, siyasi partiler ve kurumların ailelerin eylemlerine destek vermesini istedi.

Hasta tutsak Hamdusena Ada'nın kardeşi Reşahat Ada ise "Eylemimiz değil 8 ay, 80 yıl da sürse, hasta ve infazı yakılan tutuklular serbest bırakılmadığı sürece devam edecek" diyerek kararlı olduklarını ifade etti.