1 Ekim 2024 Salı

Tutsak aileleri adalet talebiyle eylemler yaptı

Tutsak yakınları Diyarbakır ve Van'da eylemler yaparak, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Diyarbakır Hapishanesi önündeki eylemde, "Yeter artık tahammülümüz kalmadı. Biz sadece adalet istiyoruz" denildi. 

Hasta tutsakların serbest bırakılması ve infazını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin engellenmemesi talebiyle Diyarbakır'da 197 gündür adalet nöbetinde olan tutsak yakınları Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde eylem yaptı. "Hasta tutsaklara özgürlük" pankartının açıldığı eyleme, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şubesi destek verdi.

ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRI
Tutsak yakını Reşahat Ada, 7 aydır nöbette olduklarını söyledi. Seslerini duymayan Adalet Bakanına tepki gösteren Ada, "Artık çocuklarımızın tabutlarını almak istemiyoruz. Çocuklarımızın infazları yakılmasın. Yeter artık, tahammülümüz kalmadı. Bütün hasta tutuklular için adalet diyoruz. Adalet Bakanlığına sesleniyoruz, adalet istiyoruz. Adalet bütün dünya içindir. Bugün bize ise yarın diğer annelere lazım olacak" dedi.

Nöbet eylemi, "Hak hukuk adalet", "Bijî berxwedana zindane" sloganları ve alkışlarla son buldu.

HAPİSHANELERDEKİ HİÇBİR ÖLÜM DOĞAL DEĞİLDİR
Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi de Van'da Ova İş Merkezi önünde eylem yaptı. Hapishanelerde tutsaklara yönelik baskılara, işkencelere ve şüpheli ölümlere ilişkin yapılan eyleme HDP, DBP, DTK, İHD, TİHV yöneticileri ile Aryen Sanat Atölyesi de katıldı. Eylemde, "Hasta tutsaklara özgürlük" pankartı açılırken, sık sık "Bijî berxwedana zindana" sloganı atıldı.

HAK İHLALLERİ MERKEZİ
TUHAY-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Adil Koçak, cezaevlerinin hak ihaleleri merkezine dönüştüğünü söyledi. Hapishanelerde çok sayıda tutsağın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Koçak, "Cezaevinde yaşanan ölümleri doğal ölüm olarak kabul etmiyoruz. Hepimiz biliyoruz ki; cezaevlerinde doğal ölüm olmayacağı gibi hiçbir ölüm de normal değil, normal kabul edilmemelidir. Son 1 yılda Mehmet Ali Çelebi, Bangin Muhammed, Abdülrezzak Şuyur, Halil Güneş, Sinan Kaya, Şervan Can Güder, Mehmet Hanifi Bilgin, Vedat Erkmen, Ramazan Turan, Ferhan Yılmaz ve son olarak Sıddık Uğur yaşamını yitirmiştir" şekline konuştu.

'TECRİT SONLANDIRILMALI'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tüm hapishanelere sirayet ettiğini söyleyen Koçak, "Başta Abdullah Öcalan şahsında uygulanan ve tüm cezaevlerine yayılan tecrit sonlandırılmalıdır. Türkiye'de antidemokratik uygulamalar son bulmadıkça cezaevleri dolmaya devam edecektir. Şüpheli ölümler konusunda sorumluların hukuk önünde hesap vermesi, cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin önüne geçilmesi, keyfi yasakların durdurulması, hasta tutsakların sağlığa erişim hakkının insan onuruna yakışır bir hale getirilmesini istiyoruz" dedi.