21 Eylül 2024 Cumartesi

Türkiye'nin ilk Kadın Kuryeler Derneği kuruldu

Sektörün gelişmesiyle birlikte kadın kurye sayısı da artıyor. Her alanda yaşanan cinsiyetsizlik ve ayrımcılık bu sektörde de yaygın. Bu durumdan rahatsız olan Sedef Aydoğdu, Türkiye'nin ilk Kadın Kuryeler Derneği'ni kurdu. Aydoğdu, tüm kadın kuryelere çağrı yaptı. Aydoğdu, "Gelin sorunlarımızı birlikte çözelim, mücadele edelim" dedi. 

Moto kurye Sedef Aydoğdu, "Erkekler arasındaki dayanışmayı görünce, o kadar zorluklar karşısında neden biz de dayanışmayalım" diyerek Kadın Kuryeler Derneği'ni kurdu. Çok sayıda kişinin "başaramazsın", "bu erkek işi" demesine aldırmayan Aydoğdu, başarısından sonra ise sayısız tebrik mesajı aldığını kaydetti.

Kurye sektörü Türkiye'de genişliyor. Salgın nedeniyle insanların evden çıkmaya korktuğu pandemide gündeme gelen moto kuryeler ilerleyen süreçlerde; yağmur, kar, fırtına gibi olumsuz hava şartlarında çalışmaya zorlandıklarını dile getirmiş, sonrasında ise direnişleriyle gündemden düşmemişti. 

Sektör genişledikçe bir "erkek işi" olarak görülen motorlu ve bisikletli kadın kuryelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Ancak kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi bu sektörde de sayısız zorlukla karşı karşıya. Ayrımcılığa maruz kalan kadınlar, cinsiyetçilikle, mobbingle, tacizle mücadele ediyor. Üstelik kadın kuryeler de diğer sektörlerde olduğu gibi daha az ücretle çalışmaya zorlanarak cinsiyet eşitsizliğine uğruyor.

2020 yılından bu yana moto kuryelik yapan Sedef Aydoğdu, kadınların yok sayılmaya çalışılmasına karşı "kendi dünyamızı yaratalım, kendi derneğimizi kuralım" diyerek yola çıktı. 8 Ağustos'ta Kadın Kuryeler Derneği'ni kurdu. 

Aydoğdu ile derneğin kuruluş sürecini, amacını ve nasıl ilerleyeceğini konuştuk. ETHA'ya konuşan Aydoğdu, "Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu'na bağlıyım. Hiç kadın yoktu. Neden kadınlar olmasın, kadın kuryeler neden yok, neden çekiliyorlar sorularını sordum" dedi. 

Her alanda yaşanan kadına yönelik her türlü şiddetin bu meslekte de yaşandığının alını çizen Aydoğdu, "Erkekler birlik içindeyken kadınlar neden dayanışmasın. Zorlukları birlikte aşalım, sorunları beraber giderelim" sözleriyle derneği neden kurduğunu açıkladı. 

Aydoğdu, şöyle devam etti: "Geçenlerde bir kadın kurye arkadaşımız oturduğu binadaki komşusu tarafından hem şiddet gördü hem taciz edildi. Onun mahkeme sürecini takip ediyoruz, avukatlarımız var. Kaza esnasında yapabileceğimiz elimizden ne gelirse hukuki, maddi-manevi bakımdan yanlarında oluyoruz. Trafikte yaşadığımız sorunlar da var. bunlar için birlik olmak amaçlı."

Dernek kurma fikrini ilk açıkladığında kendisine çoğu kişinin "sen kadınsın yapamazsın", "bu erkek işi", "başaramazsın" dediğini aktaran Aydoğdu, derneği kurduktan sonrasını ise tebessüm ederek şöyle anlattı: "İnanın bu kadar beklemiyordum. Dernek kurulduktan sonra herkes şaşırdı, yapamayacağımı düşünenler arayıp tebrik etti. Herkes tebrik etti."

Kadın kuryelerin sipariş teslim ettikleri erkeler tarafından taciz edildiğini, trafikte tacize uğradığını, şiddet gördüklerini, düşük ücretle çalıştırılmaya zorlandığını hatırlatan Aydoğdu, motosikletli, bisikletli ve yaya olan tüm kadın kuryelere seslenerek birlikte mücadele etme ve yol yürümeye çağırdı.