23 Eylül 2024 Pazartesi

Türkiye'de her üç gençten biri işsiz

Genç İşsizler Platformu, TÜİK ve İŞKUR verilerinden yola çıkarak hazırladığı "İşsizlik ve İstihdam Raporu"nu yayınladı. Rapora göre 15-34 yaş arasında toplam işsiz sayısı 3 milyon 552 bini buldu.

Genç İşsizler Platformu'nun TÜİK ve İŞKUR verilerinden yola çıkarak hazırladığı "İşsizlik ve İstihdam Raporu"na göre Türkiye'de yaklaşık her üç gençten biri işsiz.

Raporda, 15-34 yaş arası toplam genç işsiz sayısının 3 milyon 552 bine ulaştığı kaydedilirken, işsizliğin kalıcılaştığına dikkat çekildi. İşe yeni girenlerin ücret düzeyinin ise asgari ücret sınırında olduğu ve sigortasızlığın, kayıt dışı çalışmanın giderek yaygınlaştığı da raporda belirtildi.

Raporda öne çıkan diğer veriler ise şu şekilde:
TÜİK'in açıkladığı dar tanımlı genç işsizlik yüzde 21,0. İş bulma ümidini yitirenler ve önceki başvurularında yanıt bekleyip yeni iş başvuru yapmayanların dahil edildiği geniş tanımlı genç işsizlik ise yüzde 31,1.

Genç istihdam, pandeminin kısmen geride bırakılmasına rağmen, hala zayıf. Üstelik aynı dönemde üniversite mezuniyeti arttı ve asgari ücretin altında çalıştırılma yaygınlaştı.

15-34 yaş grubunda en az iki yıllık üniversite mezunu işsiz sayısı 863 bin. 1 milyon 158 bin üniversite mezunu ise iş bulma ümidini yitirme gibi sebeplerden ötürü işsiz değil, sadece iş gücü dışında sayılıyor.

Cinsiyetler arasında iş gücüne katılmama farkı belirgin. Hatta üniversite mezunlarında dahi bu durum mevcut ve 907 bin kadın mezun olsa dahi çalışmıyor ve işsiz sayılmayıp iş gücünün dışında gösteriliyor. Bu durum cinsiyetler arası sosyal hak farkını da artırıyor.

Son dönemde artan üniversite sayısı ile üniversiteli çalışan sayısı da arttı. Her altı mezundan bir resmen işsiz. Üstelik çalışanların bir kısmı kendi mesleğinde değil, vasıfsız iş kollarında çalışıyor. Kısa süreli güvencesiz işler ve asgari ücretin altı ödemeler yaygın.

İŞKUR tarafından ocak 2022 için açıklanan iş arama sürelerine göre 1 yıldan uzun süredir iş arayan gençlerin sayısı 474 bin. Sadece işsiz sayısı ve oranı değil; iş arama süresinin uzunluğunun da arttığı aşikar. Profesyonel genç işsizlerin sayısı yaklaşık yarım milyon.

Üniversite mezunlarının iş arama süreleri de gittikçe uzamakta. 1 yıldan uzun süredir iş arayan mezun sayısı 232 bin olup yüksek seyrini koruyor. Yeni mezunların iş bulamadığı dönemlerde KYK kredi borçları yüksek faiz nedeniyle her geçen gün artıyor.