25 Eylül 2024 Çarşamba

'Türkiye Ermenistan'a saldırı hazırlığında mı?'

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ermenistan'a yönelik "TSK Altay Planlama Direktifi ve Oğuztürk Hava Harekât Planı" isimli askeri planının doğruluğunu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a sordu.

TSK Genelkurmay Başkanlığı'nın kaybolmuş gizli belgeleri, Türkiye'nin Ermenistan'a bir saldırı gerçekleştirme niyetinde olduğunu ortaya çıkardı.

Armenpress Haber Ajansına konuşan "Nordic Monitor"da bu belgeleri yayımlayan Abdullah Bozkurt, yayınladığı evrakların gerçek olduğuna inandığını dile getirdi.

Belgelerde şu ifadeler yer alıyor:
"Ankara'nın Akıncı Jet Üssü Komutanlığı tarafından denetilen belgeler tarafından, kontrollü evrak bürosunda yapılan incelemede; Ermenistan'a yönelik TSK Altay Planlama Direktifine istinaden Hv.K.K.lığı Oğuz Planlama Veçhesi gereğince hazırlanan 2'nci Tak.Hv.K.K.lığının 13 Temmuz 2001 tarihli Oğuztürk Hava Harekât Planında eksik sayfaların bulunduğu tespit edilmiş.

"Kontrollü Evrak Büroları Çalışma ve Faaliyet Yönergesi gereğince gerekli yasal işlemlerin başlatıldığı bildirilmiştir. Söz konusu güvenlik ihlalinin, halen yürürlükte olan TSK Altay Planlama Direktifine olumsuz bir etkisi olmayacağı değerlendirilmektedir."

"Nordic Monitor"da yer alan bu belgeler, dünya çapında büyük bir yankı buldu. Yunan basını bunları "sansasyonel" olarak değerlendirdi. Yunan gazetelerinde şu yorum yer aldı: "Bu belgeler nedeniyle Yunanistan'ın kimi çevreleri, Ermenistan'ın Suriye'den sonra Türkiye'nin hedefi olacağını düşünüyorlar."

Belgelere ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Paylan, Akar'ın şu soruları yanıtlamasını istedi.

-Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Ermenistan'a yönelik "TSK Altay Planlama Direktifi ve Oğuztürk Hava Harekât Planı" adını taşıyan bir saldırı planı bulunmakta mıdır? İddiaya konu plan hala geçerli midir?
-Bahsi geçen plan hangi gerekçeyle ve ne amaçla oluşturulmuştur?
-Ermenistan halkında bu iddialardan doğan endişeyi gidermek ve barışa dönük beklentilerin yeniden canlanması yönünde çabalarınız olacak mıdır?