1 Ekim 2024 Salı

'Türkiye Avrupa'nın çöplüğüne dönüştü'

Eurostat'in paylaştığı verilere göre 2021'de Avrupa'dan Türkiye'ye 14.7 milyon ton atık ihraç edildi. En çok gönderilen atık türü hurda metal olurken, plastik atıkların önemli bir bölümünün yasadışı yollarla yok edildiğine dikkat çekildi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) paylaştığı verilere göre, 2021 yılında Avrupa Birliği'nden (AB) en çok atık ihracatının yapıldığı ülke Türkiye oldu. Türkiye'nin aldığı 14.7 milyon ton atığın Avrupa'nın atık ihracatının yarısına tekabül ettiği kaydedilen raporda, en çok gönderilen atık türünün ise hurda metal olduğu belirtildi.

Avrupa'dan Türkiye'ye yapılan atık ihracatının son 20 yılda 3 kat arttığı dile getirilen raporda, Türkiye'yi Hindistan 2.4 milyon, Mısır 1.9 milyon, İsviçre 1.7 milyon tonla takip etti.

"2021'de (demir ve çelik kaynaklı) hurda metal atıklarının ihracatı 19.5 milyon tona ulaştı ve AB'den yapılan tüm atık ihracatının yarısından fazlasını (yüzde 59) oluşturdu. Ana varış noktası, AB'den ihraç edilen tüm hurda metal atıklarının yaklaşık üçte ikisine (yüzde 67) denk gelen 13.1 milyon tonluk alımla Türkiye oldu" ifadeleri kullanılan raporda, 2020 yılında da Tükiye'nin atık ve hurda metal ihracatında birinci sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Konuya ilişkin Greenpeace raporuna göre ise, Birleşik Krallık'ın 2021 yılı boyunca ürettiği plastik atıkların yüzde 40'ı Türkiye'ye ihraç edildi ve bunların çoğu yasadışı yollarla atıldı, toplanıp yakıldı.

Türkiye'nin "Avrupa'nın çöplüğüne döndüğüne" dikkat çekilen raporda, geri dönüşüm sistemlerinin plastik kirliliğine bir çözüm olmadığı ifade edilerek, daha az plastik üretme çağrısı yapıldı.