30 Eylül 2024 Pazartesi

Türk ve Yunan devletleri 40 mülteciyi Meriç'te ölüme terk etti

Yunanistan'ın geri itme politikası sonucu onlarca mültecinin Meriç Nehri'nde bir adacıkta mahsur kaldığı, 5 yaşında bir çocuğun yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Yunan devleti mültecilerin Türkiye karasularında bulunduğunu söylerken, Yunanistan da Türkiye devleti de mültecileri kurtarmak için hiçbir şey yapmıyor.

Türk devletinin yanı sıra Avrupa'nın mülteci politikası, yeni ölümlere neden oluyor. Türkiye'den Yunanistan'a giden mültecilerin geri itilmesi politikası sonucu onlarca mülteci Meriç Nehri üzerinde bir adacıkta mahsur kaldı. Adada ölüme terk edilen mülteciler arasında çocuklarında bulunduğu ve bir çocuğun yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Bir başka çocuğun da sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Yunanistan Polisi 'ELAS', dün gecesi konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "koordinatların adacığın Yunan topraklarının dışında olduğunu gösterdiğini" iddia ederek, Meriç'te mahsur kalan yaklaşık 40 mültecinin kurtarılmasından Türkiye'yi sorumlu olduğunu söyledi. Türk ve Yunan devletleri mülteciler için hiçbir şey yapmazken Kissari yerleşiminin doğusundaki adacıkta 5 gündür mahsur kalan mültecilerden 5 yaşındaki bir çocuğun akrep sokması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi. 9 yaşındaki bir başka çocuğun da yüksek ateş nedeniyle hayati tehlikesinin bulunduğu ortaya çıktı.

'ELAS' Üçlü Temas Merkezi aracılığıyla Türkiye makamlarına "tüm kişilerin derhal tahliyesi için gerekli tüm adımların acilen atılmasının ve gerekli ve uygun yardımın sağlanması" talebinde bulunduğu söyledi.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN SUÇ İŞLİYOR
Efimerida ton Sintakton gazetesi, "Göçmenler, Yunanistan ve Türkiye'nin suç teşkil eden mülteci karşıtı politikalarının faturasını hayatlarıyla ödüyorlar; zira Türkiye onları Yunan topraklarına geçmeye zorluyor, aksi takdirde Suriye'ye geri göndereceği tehdidinde bulunuyor, Yunanistan ise mümkün olan her şekilde girişlerini engelliyor ya da sınır dışı ediyor ve onları hakları olan sığınma prosedürüne erişimden en acımasız şekilde mahrum bırakıyor" yorumunda bulundu.