30 Eylül 2024 Pazartesi

Türk devleti Zaxo'da katliam yaptı

Güney Kürdistan'ın Zaxo kentinde piknik yapan turistlere yönelik Türk devletinin bombalı saldırısında 2'si çocuk 9 kişi katledildi. Saldırının ardından Irak'ın birçok kentinde eylemler yapıldı. Irak Başbakanı inceleme yapmak üzere bölgeye giderken, BM saldırıya ilişkin soruşturma başlatılmasını istedi.

Türk devleti Güney Kürdistan'ın Zaxo kentine bağlı Perex köyünde piknik yapan turistleri bombaladı.

Perex köyü çevresi top atışlarıyla bombalanırken, piknik yapan Arap turistlerden 2'si çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Katliamda 23 kişi ise ağır yaralandı.

Top atışlarının Türk devletinin Güney Kürdistan'da kurduğu askeri üslerden yapıldığı belirtildi. Yaralılar Duhok ve Zaxo'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamın ardından Irak hükümeti başta olmak üzere uluslararası kurumlardan kınama mesajları geldi.

KAZIMİ KATLİAM BÖLGESİNE GİTTİ
Katliam sonrasında açıklama yapan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, saldırıya cevap verme hakları olduğunu belirtmişti. Irak Yüksek Güvenlik Kurulu Kazımi başkanlığında olağanüstü gündemle toplanırken, Irak'taki tüm siyasi taraflar hükümetten adım atılmasını istedi. Başbakan Kazımi, bölgede incelemelerde bulunmak üzere bir heyet ile yola çıktı.

HALK TÜRKİYE KONSOLOSLUKLARI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI
Türk devletinin gerçekleştirdiği katliam, Irak'ın farklı kentlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi. Halk Türkiye konsoloslukları önünde de eylemler gerçekleştirdi.

İşgalci Türk devletinin son 7 ayda Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin sayısı 80'i aştı.

BM SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI İSTEDİ
Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) da, Perex katliamını kınayan bir açıklama yayınladı, saldırıya ilişkin kapsamlı soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

HDP: ZAXO'DAKİ KATLİAM İKİNCİ ROBOSKÎ'DİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türk devletinin Zaxo'da gerçekleştirdiği katliama ilişkin yaptığı açıklamada, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Türk devletinin daha önce Şengal ve Maxmur'da gerçekleştirdiği sivil katliamlarını hatırlatan HDP, “Tarihe ikinci Roboskî katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir” dedi. HDP, katliama kapı aralayan sınırötesi tezkereyi kabul eden Meclis Genel Kurulunu acil toplanmaya çağırdı.