24 Eylül 2024 Salı

Türk devleti ve çeteleri Efrîn halkının mülküne zorla el koyuyor

Suriye İnsan Hakları Örgütü üyesi Îbrahîm Şêxo, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn halkının mülkiyetine el koyarak çetelere teslim ettiğini söyledi.

İşgalci Türk devleti 2018 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Efrîn'de işlediği suçlara, hukuksuzluğa her geçen gün yenisini ekliyor. Bölgede sayısız insan hakları ihlalleri işliyor, bölgenin demografik yapısını değiştiriyor. Bu amaçla bölgede 30 yerleşim yeri inşa edildi. Bu binalarda bölge halkından olmayan yaklaşık 500 bin kişi konuşlandırıldı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü üyesi Îbrahîm Şêxo, konuyla ilgili ANHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Îbrahîm Şêxo, işgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelerin, bölgede yaşayan Kürt halkının, mülkiyetini sonradan bölgeye yerleştirilen Türkmen çetelerin ailelerine ve başka ülkelerden getirilen kişilerin adlarına kaydetmeye zorlandığını belirtti. Bununla birlikte bölgedeki baskılar nedeniyle başka yerlere göçmek zorunda kalan Efrînlilerin mülkiyetinin bölgedeki yakınları aracılığıyla zorla işgalcilere devredildiğini söyledi.

Şêxo, Şiyê ilçesinde yaşayan 7 kişinin ölüm tehdidiyle mülk ve mallarını "Türkmen Sultan Süleyman Şah" çetelerine teslim etmek zorunda kaldığını ifade etti. Şêxo, Şêrawa bölgesindeki Îska köyünden bir Ezîdi'nin de yeni bir sömürge yerinin inşası için 150 zeytin ağacının dikili olduğu tarlasının bir hektarını çetelere teslim etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Şêxo ayrıca, Ehrar Şam çetelerinin "Sanayi Ofisi" adlı kuruluşları vasıtasıyla bölge halkının evlerini, mallarını ederinin altında çok ucuza satın alma yöntemine dikkat çekti.

Îbrahîm Şêxo Efrîn kantonuna dönen herkesin akıbetinin belirsiz olduğunu kaydetti. Şîyê ilçesinde konuşlanan "Sultan Süleyman Şah" çetelerinin Efrîn'e dönen bölge halkının kendi evlerinde kalmasının karşılığı olarak zorla bin 500 dolar tutarında para aldıklarını ifade etti.

Efrîn'de demografik yapının değiştirme politikası asimilasyon politikasına paralel sürdürülüyor. İşgal öncesi, Hawar Haber Ajansı (ANHA) ile Radyo "Avrîn FM" merkezleri olarak kullanılan binaların "Bağımsız Doktorlar" kuruluşu tarafından finanse edilen ve Türkçe eğitim veren "Amanus" adında bir üniversiteye dönüştürüldüğü açığa çıkmıştı. Bu üniversitede okumanın bedelinin ise yaklaşık bin dolar olduğu belirtilmişti. Sözde "Bağımsız Doktorlar Örgütü"nün çetelerin işlediği birçok savaş suçunu gizlediği ve çok sayıda çete üyesini kendi kurumunda görevlendirdiği biliniyor.