1 Ekim 2024 Salı

Türk devleti Suruç katliamı faili Bali'yi İdlib'de koruma altına aldı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Suruç katliamı sanıklarından IŞİD çetesi Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali'nin nerede olduklarına dair sorularına yanıt verdi. Gönderilen belgede Büyükçelebi'nin Şam'da tutuklu olduğu, Bali'nin ise Türk devleti ile işbirliği halindeki El Nusra'nın denetimi altındaki İdlib'e bağlı bir köyde bulunduğu belirtildi. Türk devleti, Kırmızı Bültenle aranırken Türkiye'de tedavi ettiği Bali'yi şimdi de Suriye'de kontrolü altındaki İdlib'de koruma altına aldı.

Suruç katliamı faillerinden IŞİD çetesi Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali'nin nerede olduklarına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen yanıt Türk devletinin katliam faillerini korumaya devam ettiğini gösteriyor. Polis, Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği 24 Mayıs 2022 tarihli yanıtta, Bali'nin Türk devleti ile işbirliği altındaki El Nusra denetimi altındaki İdlib'de bulunduğu itirafında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden mahkemeye gönderilen yanıtta, "Daire Başkanlığımız kayıtlarında yapılan çalışmalar neticesinde, Deniz Büyükçelebi isimli şahsın 2019 Ağustos ayı itibariyle Suriye'de rejim güçleri tarafından yakalandığı ve Şam'da tutuklu olduğu, İlhami Bali isimli şahsın ise Mayıs 2021 yılı itibariyle İdlib'e bağlı Harabat Köyü civarında kaldığı şeklinde istihbari mahiyette bilgiler ve her iki şahsın 'silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan Terör Arananlar Listesinde Kırmızı Kategoride aranma kayıtlarının bulunduğu tespit edilmiştir" denildi.

POLİS İSTİHBARATI DELİL DEĞİL!
Emniyet Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı'ndan gönderilen bilgide, bilgilerin istihbari mahiyette olduğu, hukuki delil niteliği taşımadığı iddia edilerek, "haricen delillendirilmedikçe adli ya da idari işlemlere gerekçe teşkil edemeyeceği, talep edilen bilgi ve belgelerin adli ve/veya idari soruşturmalarda kullanılacağı değerlendirildiğinden talebin karşılanmasının mümkün olmadığı, söz konusu talebin yerel birimlerden temin edilmesinin uygun olacağının değerlendirildiği bildirilmiştir" ifadesine yer verildi.

Ayrıca MİT'in emniyetle herhangi bir bilgi/belge paylaşımında bulunmadığı da belirtildi.

BALİ KIRMIZI BÜLTENLE ARANIRKEN TÜRKİYE’DE TEDAVİ GÖRMÜŞTÜ
IŞİD çetesi İlhami Bali'nin kırmızı bültenle arandığı 25 Temmuz 2016 tarihinde Konya Cihanbeyli Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı. 7 yıldır aranan Bali'nin ayrıca 22 Şubat 2022 tarihinde yapılan incelemede Adana Sarıçam 031 Aile Hekimliği'ne kayıtlı olduğu belgelenmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen son belgeyle de Bali'nin Türkiye'den sonra Suriye'nin İdlib kentinde Türk devleti ve çeteleri tarafından koruma altına alındığını gösteriyor.