30 Eylül 2024 Pazartesi

Türk devleti Suriye'de ateşkesin muhafazasına öncülük etmiş!

Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik her gün çok sayıda kentte SİHA saldırıları düzenleyen Türk devleti, Suriye'de ateşkesin muhafaza edilmesi için öncü rol oynadıklarını iddia etti. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Esad rejiminin ayak sürmesi nedeniyle sürecin ilerlemediğini söyledi.

Suriye rejimi ile Türk devleti arasında gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Hâlihazırda Esad rejiminin ayak sürümesi nedeniyle süreç ilerlememektedir" dedi.

Türk devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik günlerdir SİHA saldırıları sürdürürken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi'nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir" açıklaması dikkat çekti.

Beşşar Esad'ın süreci desteklemediğini söyleyen Bilgiç, "Halihazırda, Esad rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir" diye konuştu.