23 Eylül 2024 Pazartesi

Turan Plastik işçileri sendika hakkını istiyor

İstanbul Çatalca'daki Turan Plastik'te sendikalaşan işçiler ya işten atıldı ya da yıllık izne çıkarıldı. Fabrika önünde açıklama yapan işçiler sendika haklarının tanınmasını istedi.

İstanbul Çatalca'da bulunan Turan Plastik'te çalışan işçiler DİSK'e bağlı Lastik-İş'te örgütlendi. 23 Şubat'ta yetki tespit belgesi gelmesine rağmen patron işçilerin taleplerine kulak tıkayıp baştemsilciyi işten attı, bazı işçileri yıllık izne çıkardı. Fabrika önünde açıklama yapan işçiler sendika haklarının tanınmasını istedi.

Evrensel'in haberine göre; Turan Plastik önünde yapılan açıklamayı Lastik-İş Hukuk Dairesi Başkanı Ali Öztürk okudu. 23 Şubat'ta yetki belgesinin ulaştığını ve işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS) haklarını kazandığını ifade eden Öztürk, "Toplu iş sözleşmesi tekliflerimizi hazırladık ama işveren işçilerin taleplerini duymak istemedi. Biz de toplu iş sözleşmesi teklifimizi noter aracılığı ile işverene gönderdik. Şimdi Bakanlıktan toplu iş sözleşmesi görüşme masasını kurmasını bekliyoruz" dedi.

BAŞTEMSİLCİ KOD 29'DAN ATILDI
Bu süreçte patronun işçileri sendikadan istifaya zorladığını, üretim yoğunluğu nedeniyle ertelenen yıllık izinleri kullandırdığını belirten Öztürk, "Ancak üyelerimiz haklarına ve sendikalarına kararlılıkla sahip çıktılar. Baskı ve tehditle işçileri yıldıramayacağını gören işveren, uyduruk gerekçelerle sendika baştemsilcimiz Mesut Akta'yı işten çıkardı" dedi. Öztürk, Baştemsilci Akta'nın iftiralarla Kod 29'dan işten atıldığını söyledi.

Turan Plastik'te işçilerin TİS ve sendika hakkına sahip çıktığını vurgulayan Öztürk "Baskıyla, tehditle hiç kimse sonuç alamayacak. Diğer işyerlerindeki sendikalı kardeşleri gibi iyi ücret, iyi sosyal haklar alarak çalışacaklar. İşveren, işçileri insan yerine koymak zorunda kalacak; işçiler onurlu birer insan olarak yaşamlarını sürdürecekler. İşveren, yasa dışı olarak yaptığı her eylemin hesabını verecek. Biz her şeye rağmen Turan Plastik işverenini bir kez daha sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. İşyerinde huzursuzluk ve karışıklık istemiyoruz. Bu nedenle işverene gösterdiğimiz saygının işveren tarafından da sendikaya ve işçilere aynı şekilde gösterilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Patrona işçilerin yasal haklarına saygı göstermesi ve TİS görüşmelerine başlamak için adım atması çağrısı yapan Öztürk, "Çalışanların yasal haklarına saygı gösterilmemesi suçtur. İşverenin sendikal hakları tanımaması ve işçileri istifaya zorlaması da suçtur. Biz Lastik-İş Sendikası ve Turan Plastik işçileri olarak ilişkilerimizin başlangıcında bu tür bir olumsuzluk yaşamak istemiyoruz. Onun için de ısrarla Turan Plastik işverenini saldırılarına son vermeye ve sendikamızla masaya oturmaya davet ediyoruz" dedi.