24 Eylül 2024 Salı

Tunus'ta halk isyanda: Hükümete istifa çağrısı

2011 yılında başlayan halk hareketiyle bölgede isyanların fitilini ateşleyen Tunus'ta halk yine sokağa döküldü. Koronavirüs salgını ve ekonomik kriz sebebiyle sokağa çıkan binlerce kişi hükümetin istifasını istedi.

2011 yılında başlayan ve ülkeyi 23 yıldır yöneten Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye karşı halk hareketi ile birlikte bütün bölgeye yayılan isyanları başlatan Tunus'ta halk sokaklara döküldü.

Bugün binlerce kişi hem hükümetin Covid-19 konusundaki başarısızlığı hem de ekonomik kriz sebebiyle hükümete istifa çağrısında bulundu. Başta başkent Tunus olmak üzere birçok kentte çok sayıda kişi sokaklara döküldü.

Başbakan Hichem Meşişi'nin istifasını isteyen ve meclisin lağvedilmesi çağrısında bulunan halk, polis ile çatıştı.

Gafsa, Sidi Bouzid, Monastir, Nabeul kentlerinde yüzlerce eylemci görülürken Sousse'de protestocular, ılımlı İslam partisi ve ülkenin en büyük partisi konumundaki Ennahda'nın merkezine baskın yaptı.

Reuters'a konuşan 28 yaşındaki işsiz eylemci Nurettin Selmi, "Sabrımız tükendi. İşsizliğe bir çözümleri yok. Salgını kontrol altına alamıyorlar ve bize aşı veremiyorlar" dedi.

Geçen hafta Meşişi, sağlık bakanını görevden almıştı. Kurban Bayramı sırasında aşı merkezlerinde izdiham olmuş ve aşı stokları yetersiz kalmıştı.