30 Eylül 2024 Pazartesi

Tuğluk'un demans hastalığını görmeyen ATK Bir'i gördü

Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk demans hastalığına rağmen hem ATK raporlarıyla tahliye edilmezken hem de mahkeme tarafından savunma yapmaya zorlanırken, 28 Şubat davası hükümlüsü Çevik Bir demans hastası olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldı.

28 Şubat davasından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Genelkurmay eski 2. Başkanı Çevik Bir, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından demans hastalığı gerekçesiyle tahliye edildi. Ancak tahliye edilmediği için tedavi olamayan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, bugün görülen Kobanê duruşmasında konuşamayacak durumda olduğunu belirtmesine rağmen mahkeme tarafından savunma yapmaya zorlandı.

Rahatsızlığı nedeniyle İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Çevik Bir hakkında hastane tarafından hazırlanan "hapishanede kalamaz" raporu savcılığa gönderildi. Demans hastalığının rehabilitasyon ile düzebilecek bir hastalık olmadığı kaydedilen raporda bu nedenle hapishanede kalamayacağı belirtildi. Yine Adli Tıp Kurumu da Bir’in demans hastalığı nedeniyle hapishanede tek başına yaşamını idame edemeyeceği yönünde görüş bildirdi.

Tuğluk hakkında hastanenin defalarca verdiği "hapishanede kalamaz" raporunu yok sayan mahkeme, Tuğluk’u tahliye etmeyerek açıkça işkence uyguluyor. Demans hastası Çevik Bir hakkında "hapishanede kalamaz" raporu veren fakat aynı durumdaki Aysel Tuğluk için rapor vermeyen Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) bu tutumu, "ATK siyasi saiklerle karar veriyor" eleştirisini doğruluyor.