23 Eylül 2024 Pazartesi

TTB: Erdoğan'ın 'iyileştirme' vaadi sorunlarımızı çözmez

Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamada geri adım atan fakat sorunların çözümü için somut bir adım atmadığının altını çizen TTB Merkez Konseyi, kamuoyuna mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. 

 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi mücadelesi aylardır yürütülen 14-15 Mart Büyük G(ö)revi'ni değerlendiren bir açıklama yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün yapılan açıklamaya işaret eden TTB Merkez Konseyi, "Yapılan açıklamada bakanın bizzat kendi mektubunda düzenlemelerin aslında çok kolay yapılabileceği söylense de bugün itibari ile henüz somut bir adımın olmadığını görüyoruz. Bugün yapılan açıklama niyetin ötesine geçememiştir. 2021 yılı aralık ayında Meclis'te kabul edilen düzenlemenin iktidar partisi tarafından geri çekildiğini biliyorken, yapılan niyet beyanlarını somut adım olarak değerlendirmiyoruz" dedi. 

Aylardır emekli hekim ücretlerini de etkileyecek 7 bin 200 ek gösterge talebinin dikkate alınmaması bile, açıklanan niyetlerin kendileri için yetersiz kalacağını ve adeta bir oyalama olduğunu kanıtladığı kaydedilen açıklamada, "Malpraktis ve şiddet yasasına yönelik yapılan açıklamaların, Türk Tabipleri Birliği'nin uzun süredir yaptığı önerileriyle uyumlu olduğu görülmektedir. Bu yasal sürece yönelik gözümüzün Meclis'in üzerinde olduğunu ve düzenlemelerin acilen Meclis gündemine getirilmesini beklediğimizi, istediğimiz çerçevede yasalaşması halinde olumlayabileceğimizi şimdiden kamuoyuna açıklıyoruz" ifadeleri yer aldı.

"Ben hekimlere iğne bile yaptırmam", "Hekim efendi dönemi bitti", "Gidiyorlarsa gitsinler" açıklamalarından hekimliğin değerinin bilindiği açıklamalara gelmeyi önemli bulmakla birlikte, Cumhurbaşkanı'nın hekimlere yönelik bir özür borcu olduğunun hatırlatıldığı TTB Merkez Konseyi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Bugün Cumhurbaşkanı tarafından özlük haklarımızı 'iyileştirme' vaadiyle yapılan açıklamalar sorunlarımızı çözmekten uzaktır. Hele hele pandemide onbinlerce insanımızı, yüzlerce hekimi ve sağlık emekçisini kaybetmemize neden olan, hekimlerin ve diğer sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını çekilmez hale getiren bu sağlık sisteminin hala savunulması niyetler konusunda aklımızdaki soru işaretlerinin daha da artmasına neden olmaktadır.

Sonuç olarak; Türk Tabipleri Birliği olarak, diğer sağlık emek ve meslek örgütleriyle aldığımız iki günlük G(ö)REV eylemini 15 Mart 2022 tarihinde daha da büyüterek yaşama geçireceğiz.

Bu anlayışla hekimleri ve diğer sağlık emekçilerini dayanışmayı ve mücadeleyi, halkımıza da bizimle olan birlikteliği büyütmeye davet ediyoruz."

ERDOĞAN'DAN GERİ ADIM
Doktorlar için "gidiyorlarsa gitsinler" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Milli Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde yaptığı açıklamada geri adım attı. Ülkenin hekimlere hem vefa borcu hem de ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Salgın döneminde hastanelerimiz, hekimlerimiz ile insanımıza en iyi seviyede hizmet verecek durumda olduğumuzu ispatladık. Gerisinde kurduğumuz güçlü altyapının çok büyük payı vardır" dedi.

"Biz ülkemizin büyük fedakarlıklar ve sabırla yetiştirdiği hekimlerden azami istifade etmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Erdoğan, "Sağlık sektöründe de gözü ve gönlü kendi ülkesinde kalmak yerine dışarı kayan kişiler olabilir. Bu anlayışla hareket edenlerin, istikametlerini yeniden kendi ülkelerine çevireceklerini umuyorum. Önüne serilen imkanlar ne olursa olsun tercihini kendi halkına hizmet etme yönünde kullanan tüm hekimlere şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, hekimlerin taleplerine ilişkin hazırladıklarını söylediği pakete dair şunları söyledi: "İlk müjdemiz, sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları çözecek yöntemle ilgilidir. Görevleri sırasında işlenen kasten yaralama suçu, CMK kapsamında kataloğa dahil ediliyor. Böylece bu tür suçlar konusunda izlenecek yol, hakim ve savcılar bakımından görünür hale geliyor. Bu suça verilen ceza sağlık hizmetleri söz konusu olduğunda artırılıyor. İkinci olarak, ilgili mesleki sorumluluk kurulu oluşturuyoruz. Tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılması bu kurulun iznine bağlı olacak. Üçüncü müjdemiz, sağlık çalışanlarımızın maaş ödeme sistemlerinde ve mali haklarında önemli iyileştirmeler sağlıyoruz. Sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak, aylıklarının tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecek. Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Sistemi etkinleştirilecektir. Merkezi Yönetim Bütçesi'nden performans ödemesi için ilave kaynak aktarılarak, ek ödemelerde artış yapılacaktır. Sağlık çalışanlarının ücretlerinde yaptığımız iyileştirmelinin emeklilere de yansıyacak olmasıdır. Hemşireler başta olmak üzere 3600 ek gösterge kapsamına alınacaklarını da hatırlatmak istiyorum. Bu çalışma yapılırken, hekim emeklilerinin maaşları da ele alınacaktır. Beşinci madde ise aile hekimlerinin ücretlerinde artıştır."