22 Eylül 2024 Pazar

TSP panellerinde tutsaklarla dayanışma çağrısı

Almanya'da düzenlenen panellerde, Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkede politik tutsakların durumuna işaret edildi. 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen panellere katılan İHD İstanbul Şube Başkanı Yoleri, tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı.

Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında Almanya'nın Hildesheim ve Köln kentlerinde paneller düzenlendi. Panellerde İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve TSP temsilcisi söz aldı.

İHD'nin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yoleri, devletin hapishaneler ve tecrit politikası, hapishanelere ilişkin yapılan yasa değişiklikleri ve pratikteki uygulamalar sonucu yaşanan hak gaspları, İmralı tecridi, kadın ve LGBTİ+ tutsakların durumu hakkında bilgi verdi. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve hak gasplarına son verilmesi talebiyle tutsakların 27 Kasım 2023'den bu yana açlık grevi sürdürdüklerini hatırlatan Yoleri, tutsakların maddi ve manevi olarak sahiplenilmesinin önemine işaret etti.

Yoleri, hazırladıkları son hak ihlalleri raporuna ilişkin de bilgi verdi. Son yıllarda yapılan S, Y ve yüksek güvenlikli hapishanelerle tecrit saldırısının arttığına dikkat çeken Yoleri, uluslararası alanda CPT, AİHM gibi kurumların Türkiye hapishanelerinde yaşananlarla ilgili etkin bir tutum sergilememelerini eleştirdi. Tecrit, hasta tutsakların tedavilerinin yapılmaması ve tahliye edilmemeleri, Cezaevi İzleme Kurullarının keyfi kararlarla tutsakların tahliyesini engellemesi, iletişim engelleri gibi bir dizi hak ihlalinin yaşandığını vurgulayan Yoleri, tutsakları sahiplenmeye çağırdı.

Hildesheim ve Köln'de yapılan panellerde TSP adına da sunum yapıldı. Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü'nün tarihçesine ilişkin bilgi veren TSP temsilcisi, emperyalist-kapitalist sisteme, faşizme, sömürgeciliğe, ırkçılığa, erkek egemen iktidarlara karşı mücadele yürüten devrimcilerin, antifaşistlerin, insan hakları savunucularının, aydınların, çevre hareketinden insanların tutsak edildiğini söyledi.

Farklı ülkelerden örnekler veren TSP temsilcisi, devrimci mücadelenin olduğu her yerde politik tutsakların olduğunu belirtti. Almanya devletinin ceza yasasının 129a ve b maddelerine dayanarak mücadeleci kesimlere saldırdığını, davalar açtığını, özellikle Kürt özgürlük hareketini hedef aldığına dikkat çeken TSP temsilcisi, Almanya hapishanelerinde 11'i Kürt özgürlük hareketinden ve 3 DHKP-C davasından olmak üzere toplam 19 politik tutsak bulunduğu söyledi. TSP temsilcisi, kısa bir süre önce de RAF üyesi olmak suçlamasıyla Daniela Klette'nin tutsak edildiğini hatırlattı.

Sırbistan'da enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun 3 yıldır tutuklu olduğunu ve tahliye edildiği gün tekrar tutuklandığından açlık grevine başladığını söyleyen TSP temsilcisi, dayanışma çağrısında bulundu.

Politik tutsakların her alanda sahiplenilmesi ve dayanışmanın örülmesi gerektiğini vurgulayan TSP temsilcisi, tutsakları sahiplenmenin tüm devrimci, ilerici güçlerin sorumluluğu olduğuna işaret etti.

Sunumların ardından panelistler katılımcıların sorularını yanıtladı.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşu ile başlayan Köln'deki panel salonuna, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı asıldı. Paneller "Politik tutsaklara özgürlük" sloganıyla sona erdi.