30 Eylül 2024 Pazartesi

Trans kadınlara yönelik işkenceye tepki

LGBTİ+ dernekleri, Alsancak'ta trans kadınlara yönelik gerçekleştirilen polis/bekçi işkencesine ilişkin İzmir Barosu önünde açıklama yapıldı, "Şiddet ve ayrımcılık politikalarına karşı translarla eşitlenmeyi ve insan haklarını savunmaya; ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi, etkin soruşturulması ve cezalandırılmasını talep etmeye devam edeceğiz" denildi.

İzmir Alsancak'ta bulunan Bornova Sokağı'nda 17 Temmuz gecesi bekçi ve polisler 3 trans kadına işkence uyguladı. 18 Haziran LGBTİ+ Derneği ve Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir Barosu önünde işkenceye tepki gösterdi. Basın açıklamasında "Trans Yaşamlarımız Değerlidir" yazılı pankart açılırken, trans bayrakları ve pride bayrakları taşındı. Basın açıklamasına HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'da katıldı.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Basın metnini okuyan Elif Soylu, "17 Temmuz gecesi yaşadıkları evin önünde arkadaşları ile sohbet eden 3 trans kadın önce bekçilerin transfobik söylemler ile ceza kesme tehdidine maruz bırakılmış ardından ise köpeklerini dolaştırmak için evlerinin önüne çıktıklarını ve buna hakları olmadığını belirten arkadaşlarımıza biber gazı sıkılmış, zorla yere yatırılarak üzerelerine oturulmuş, saçları çekilmiş, yerlerde sürüklenmiş; jop kullanılmış ve ters kelepçe yapılarak polis otosunda havasız bir şekilde bekletilmişlerdir! Kolluğun keyfi ve suç teşkil eden bu saldırısı esnasında sokakta bulunan yaklaşık 20 trans kadın da biber gazına maruz bırakılmış ve pek çok trans kadın copla fiziksel şiddete maruz bırakılmıştır" dedi. 

İşkence sırasında trans kadınların çıplak bırakıldığını, gece 01.00'de ise siren kullanılarak sokağa en az beş polis aracı getirildiğini belirten Soylu, "Şiddet ve ayrımcılık politikalarına karşı translarla eşitlenmeyi ve insan haklarını savunmaya; ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi, etkin soruşturulması ve cezalandırılmasını talep etmeye devam edeceğiz!" dedi.

KEMALBAY: TRANS HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR
Söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Trans hakları insan haklarıdır. Türkiye'de adalet her geçen gün ortadan kalkıyor. Adalet sorunu bütün toplumun sorunu haline gelmiş durumda. Trans bireylerin, LGBTİ+'ların, kadınların, her şeyin haksızlığa uğradığı ve yok sayıldığı bir dönemdeyiz. Bu toplumda dışlanmayı ve ihlalleri en çok yaşayan LGBTİ+'ların yanında olmayı  ve dayanışma içerisinde kalmayı çok önemsiyoruz. Çünkü birimiz özgür olmazsak hiçbirimiz özgür olamayız" ifadelerini kullandı. 

Açıklama, "Trans cinayetleri politiktir","Transız, alışın, barışın","Travestiyiz, buradayız, gitmiyoruz" sloganları, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.