21 Eylül 2024 Cumartesi

Trans kadınlara bekçi işkencesi

Bekçiler İzmir'de 3 trans kadına saldırdı, gözaltına aldı. Ters kelepçe ile uzun süre bekletilen trans kadınlara gözaltı işlemi boyunca işkence yapıldı.

İzmir Alsancak'ta transların yoğun olarak yaşadığı Bornova Sokağında, bekçiler evlerinin önünde oturan trans kadınlara herhangi bir gerekçe olmadan para cezası kesmek istedi. İtiraz eden trans kadınlara hakaret ederek saldıran bekçiler, kadınları yerde sürükledi, biber gazı sıktı. Ters kelepçe uygulanarak gözaltına alınan trans kadınlar, sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

YAZIBAĞLI: TERS KELEPÇE İŞKENCESİ YAPILDI
Trans kadınlara uygulanan işkenceye dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Siyah Pembe Üçgen Derneği Hukuk Danışmanı avukat Sena Yazıbağlı, trans kadınların polis otosu içinde havasız bırakıldığını, keyfi olarak saatlerce ters kelepçeli olarak bekletildiğini söyledi. Ters kelepçe işkencesinin karakolda da devam ettiğini anlatan Yazıbağlı, trans kadınların kendi çabaları ile 112'yi aradıktan sonra kelepçelerin açıldığını söyledi.

TRANS KADINLAR ALSANCAK'TAN GÖNDERİLMEK İSTENİYOR
Yazıbağlı, "Alsancak Bornova Sokağı ve bölge sokakları uzun süredir kolluk kuvvetinin ablukası altında keyfi nedenlerle trans kadınların sokağa çıkması dahi engelleniyor. Bakkala gidene, köpeğini gezdirene Kabahatler Kanunu'ndan taşıtlı motorlara, işportacılara kesilen cezalar kesiliyor" dedi.

Polisin Bornova Sokağı ve çevresinde yaşayan ailelerin trans kadınlardan rahatsız olduğunu iddia eden Yazıbağlı, "gitsinler Pınarbaşı'nda çalışsınlar" dayatmasında bulunulduğunu aktardı. Yazıbağlı, trans kadınların 80'li yıllardan beri Bornova Sokağında yaşadıklarını, polisin 'gitsinler' dediği Pınarbaşı'nın, sanayi bölgesi ve çok tehlikeli olduğunu ifade etti.

UYDURMA TUTANAK TUTULUYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova Sokağını yayalaştırma projesi adı altında araç girişine kapatmasının ardından, polisin trans kadınlara yönelik keyfi ve kötü muammelesine yeni bir bahane oluşturulduğunu belirten Yazıbağlı, polisin yoldan geçenlere zorla tutanak tutturup müşteriymiş gibi ifade verdirdiğini ve asılsız tutanaklarla trans kadınların evlerinin kapatıldığını söyledi.

SELANİK: İŞKENCECİLER HESAP VERECEK
İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mehmet Baran Selanik de trans kadınlara uygulanan işkenceye dair, "Dün gece Alsancak'ta trans kadınlar işkence yapılarak gözaltına alındı. Vücutlarında çok ağır yaralar var. Uzun zamandır kolluğun ve bekçilerin uyguladıkları şiddet dün gece çok ciddi bir boyuta ulaştı. İşkenceciler mutlaka hesap verecek" dedi.