23 Eylül 2024 Pazartesi

'Toplumun sağlık hakkını savunan TTB'nin yanındayız'

Diyarbakır ve Eskişehir'de TTB MK üyelerinin görevden alınmasına tepki gösteren meslek örgütleri, "Toplumum yaşam ve sağlık hakkını; emek, demokrasi, insan hakları ve hekimlik değerlerini savunan TTB'nin yanındayız" dedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu ve Amed Sağlık Platformu, Diyarbakır Tabip Odası önünde yaptığı basın açıklamasıyla Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasına tepki gösterdi.

"TTB (irade)me dokunma", "Hekimlik yargılanamaz, susturulamaz" pankartları açılan eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul katıldı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, darbe hukukuyla yapılan görevden almaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

'TTB'Yİ SUSTURMAYA DÖNÜK ÇABALAR YENİ DEĞİL'
AKP iktidarı döneminde bir ilk daha yaşanarak demokrasiye darbe niteliğinde bir karar verildiğini söyleyen Turan, şöyle devam etti: "Belediyelere kayyum atandığı, seçilmiş milletvekillerinin hapiste olduğu ve seçilmiş meslek örgütlerinin yöneticilerinin görevlerinden uzaklaştırıldığı rejimler demokratik rejim olarak adlandırılamaz. Bu kayyum uygulamaları, darbe dönemlerinin yöntemidir. Bizler bu kararın neden alındığını biliyoruz. TTB'nin susturulmasına, etkisizleştirilmesine yönelik çabaların yeni olmadığını da biliyoruz. 'TTB kapatılsın, adı değiştirilsin, yöneticileri tutuklansın' çağrılarının belirli periyotlarla sürekli gündeme getirilmesi de tesadüf değildi."

TTB'nin 70 yıllık tarihinde idam cezalarına karşı durduğunu, hekimlik değerleri için mücadeleyi büyüttüğünü, sağlıkta şiddet ve mobbinge karşı sesini yükselttiğini, hekimlerin emek ve sözünü meydanlara taşıdığını, sağlıkta yaşanan çöküşü gün yüzüne çıkardığını belirten Turan, bu durumun devleti rahatsız ettiğini ifade etti.

'TTB SUSTURULAMAZ'
Turan, şöyle devam etti: "TTB'nin Kürt sorununun barışçıl-demokratik yollardan çözümünü savunması, nükleer ve kimyasal silahlara, mayınlara, bireysel silahlanmaya karşı durması ve dünyanın her yerinde ve tarihin her döneminde 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' demesi bu kararın alınmasına yol açmıştır. Yargının siyasallaştığı, hukukun araçsallaştırıldığı bir dönemde siyasi iktidarın ve ortaklarının uzun süredir hedef gösterdiği TTB ve yöneticileri yalnız değildir. Hukuksuzluğa karşı adaletin, savaşa karşı barışın yanındayız. Toplumum yaşam ve sağlık hakkını; emek, demokrasi, insan hakları ve hekimlik değerlerini savunan TTB'nin yanındayız. TTB susturulamaz."

YEŞİL: KORKMADIK, KORKMUYORUZ
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, ülkede demokrasi, hukuk, adaletin tasfiye edildiğini vurguladı. Görevden almaların hukuki açıdan hiçbir karşılığı olmadığını söyleyen Yeşil, "Özgürlük mücadelesi, barış, adalet mücadelesinde inat ve ısrar eden hepimize; tüm sendikalara, demokratik kitle örgütlerine ve bu ülkedeki bütün muhaliflere yönelik bir gözdağıdır. Buradan açık ve net bir şekilde söylüyoruz ki korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız" dedi.

Eylem boyunca sık sık "Yılgınlık yok direniş var", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) üyeleri de yaptıkları açıklamayla kararı kınadı. EBTO Başkanı Hamit Güçlüer, "Bu karar Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek. Anayasadan gücünü alan 70 yıllık meslek örgütünü, kendi denetim mekanizmasının ötesinde somut olmayan gerekçelerle ve son dönemde sıkça başvurulan yargı eliyle etkisizleştirme ve suçlu gösterme çabalarını kabul etmiyoruz. Amaç dışı faaliyet yürütmekle suçlanan TTB Merkez Konseyinin tüm politikaları açıktır, şeffaftır. Tek derdimiz hekimlik değerlerine uymak ve bu değerlerin zarar görmemesidir. Eşitlik, özgürlük, demokrasi, adalet, sağlık yoksa mücadele haktır. Her türlü baskıya karşı susmadık susmayacağız" dedi.