1 Ekim 2024 Salı

Toplumsal Bellek Platformu'ndan İyi Parti ve CHP'ye çağrı: Tavır alın

Avukat Zeki Tekiner'i öldürmeye azmettirmekten yargılanmış ve idam cezasına çarptırılmış olan Ömer Ay'ın İyi Parti'nin Nevşehir İl Başkanı seçilmesine tepki gösteren Toplumsal Bellek Platformu, CHP ve İyi Parti'yi tavır almaya çağırdı.

Toplumsal Bellek Platformu, katledilen CHP Nevşehir Milletvekili ve CHP Nevşehir İl Başkanlığı görevlerini üstlenen Avukat Zeki Tekiner'in ailesinin yaşadığı sürece dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Tekiner ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba'nın 17 Haziran 1980 yılında ülkücü tetikçiler tarafından katledildiği, takiben de cenazesini taşıyan korteje yapılan saldırıda da Tekiner'in tabunun aynı yapı tarafından kurşunlandığı hatırlatıldı.

"Ülkemizi 12 Eylül'e götüren sürecin kilometra taşlarından biri olan bu cinayette üç fail hüküm giymiştir" denilen açıklamada faillerden birisini de Ömer Ay olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Ömer Ay, Zeki Tekiner'i öldürmeye azmettirmekten yargılanmış ve idam cezasına çarptırılmıştır. Cinayetin ardından sahte pasaportla kaçtığı Almanya'dan Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesine uyularak idam edilmemesi şartıyla 9 Kasım 1982 tarihinde Türkiye'ye iade edilmşi, gözaltına alınmasını takiben tutuklanmış, 4 Haziran 1986 tarihinde de hukuken bırakılmasını gerektirecek haklı bir sebep olmaksızın tahliye edilerek hakkındaki kesinleşmiş hükme rağmen fiilen cezasızlık ile ödüllendirilmiştir. Bilindiği üzere cezasızlık Türkiye'de siyasi cinayet mekanizmasının önemli bir dişlişisidir ve aydınlara ilişkin cinayetlerdeki cezasızlık politikasının tipik bir örneği bu vakada da karşımıza çıkmaktadır. Ömer Ay da pek çok diğer örnek gibi yalnızca birkaç yıl cezaevinde kalarak bu şaibeli adalet düzeninden yararlanmıştır" denildi.

Toplumsal Bellek Platformu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "2012 yılında 3. Yargı Paketi ile yürürlüğe giren af mahiyetindeki kanundan faydalanarak, firar ettiği Belçika'dan Türkiye'ye dönen Tekiner ve Yükselbaba cinayeti faillerinden tetikçi Uğur Coşkun'un ülkeye ayak bastığında ilk sözleri, 'Bizler Allah için yaptık. Bu yolda çektiğimiz acılar Allah'ın bir lütfudur' olmuştur. Ömer Ay'ın, 2014 yılında Türk Ocağı Seminerleri'ne katılmak üzere Nevşehir'e davet edilen Uğur Coşkun ile Nevşehir Barolar Birliği Sosyal Tesisleri'nde bir araya gelerek çektirdiği fotoğrafı sosyal medayda paylaşmış olması, duruşmalar sırasında ısrarla inkar ettiği suç ortaklığının bugüne kadar ülkü ve fikir birliği temelinde devam ediyor olduğunun ve işlediği suçlardan pişmanlık duymadığının en açık kanıtıdır.

"Söz konusu şahıs 5 Temmuz 2020'de İyi Parti'nin Nevşehir İl Başkanı seçilmiştir. Geçmişlerinde cinayet, cinayete azmettirme gibi suçlar barındıran ve siyasi saiklerle işledikleri bu suçlarla ilgili hiçbir surette pişmanlık hissetmeyen kişilerin siyaset sahnesinde bulunması kabul edilemez.

"Vicdanları zedeleyen bu durumun derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede İyi Parti ve ittifağı olan CHP'yi tavır almaya davet ediyoruz."