1 Ekim 2024 Salı

TÖP İzmir'de ulaşım zammını protesto etti

TÖP, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde ulaşım zamlarını protesto etti. Basın açıklamasında, "Belediye bir şirket değildir. Yerel yönetimler kâr etmeyi esas alamaz. Yerel yönetimler kamusal hizmet üretmek, halka hizmet sunmak için vardır" diye belirtildi.

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde ulaşım zamlarını protesto etti.

Konak'ta basın açıklaması yapan TÖP üyeleri zamların geri alınmasını talep etti. Açıklamada, "2008 yılının Ağustos ayından bu yana 12 senedir toplu ulaşım sisteminin temel bir öğesi haline gelen 90 dakika aktarma sisteminin yıldırım hızıyla kaldırılması kabul edilemez. İzmir halkına sormadan böylesine önemli bir konuda 'şipşak' karar alınmasını protesto ediyoruz" denildi.

Mevcut 90 dakika uygulamasını kaldırılmasıyla ücreti ödenen ve süreli bir zamanda, serbestçe ulaşım imkânı sağlayan bir ayrıcalığın kaldırıldığı söylenen basın metninde bunun 'önemli bir kayıp olduğu' ve 'halk için sonuçları olacağı' vurgulanan açıklamada, "İzmir'in aktarmaya dayalı olarak kurulan ulaşım sisteminde, aktarmaları ücretli hale getirmek ulaşımı pahalılaştırır ve yurttaşların hizmete erişimini zorlaştırır" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamına "Belediye bir şirket değildir. Yerel yönetimler kâr etmeyi esas alamaz. Yerel yönetimler kamusal hizmet üretmek, halka hizmet sunmak için vardır. Fakat neo-liberal anlayışla birlikte yerel yönetim anlayışı da kâr zarar hesabı yapmaya, hizmetleri bir meta gibi yurttaşlara satmaya başlamıştır. Biz buradan İzmir Büyükşehir Belediyesini uyarıyoruz ve İzmir halkına sesleniyoruz Ulaşım Zammı ile yapılan şey Sosyal Belediyecilik değildir bunun adı Neo-liberal belediyeciliktir. Bu açıklamanın ruhunda olan şey de neo-liberalizmdir, 'çarklar halkın zararına da olsa dönmeli' anlayışıdır. Demek ki 'kamu yararına hizmet vermek', 'Belediye başkanımız' için ikincildir; 'hizmet alım-satımı ve gelir gider dengesi' esastır. Hükümetin işçi düşmanı politikalarından iyi tanıdığımız 'krizde ve salgında yükü emekçinin sırtına yıkma' uygulamasının bir benzerini Sosyal Belediyecilik iddiasında olan İzmir Büyükşehir Belediyesinde görmekteyiz" ifadeleri kullanıldı.