7 Ekim 2024 Pazartesi

Toker: Aşı karşıtlığının ardında iktidarın salgın sürecini yönetememesi yatıyor

Pandemide Çalışma Grubu üyesi ve siyaset felsefecisi Prof. Dr. Toker, iktidarın pandemiyi yönetememesinden kaynaklı aşıya karşı tereddüt oluştuğunu belirtti. Toker, aşı karşıtlığının ideolojik olarak bile isteye kötüyü seçme ve kötülük yapmak olduğunu kaydetti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu'nun Pandemide Merak Ettiklerimiz programının 15.'nde Pandemi Çalışma Grubu üyesi ve siyaset felsefecisi Prof. Dr. Nilgün Toker konuk oldu.

'İKTİDARIN PANDEMİYİ YÖNETEMEMESİ AŞI TEREDDÜDÜNE NEDEN OLDU'
Toplumda yaşanan aşı tereddüdünün ardında iktidarın ve kamu kurumlarının salgın sürecini yönetememe gerçeğinin yattığını söyleyen Toker, TTB'nin aşı kampanyası ve açıklamalarının kamunun yarattığı boşluğu doldurmaya hizmet ettiğini belirtti. Toker, aşılara dönük tedirginliğin birkaç nedeni olduğunu söyleyerek bunları şöyle sıraladı: "İlk olarak, aşılar çok geç geldi. Bu durum, salgın döneminde tek başına bırakılmış toplumun aşıya ikna edilmesini zorlaştırdı. İkincisi ise aşılar arasında yapılan mukayese ve Coronavac'ın diğer aşılardan daha iyi olduğuna yönelik iktidarın aşılama sürecinin başındaki söylemleri. Bu söylem diğer aşıları değersizleştirdi. Bunlar aşılara tedirginliği artıran faktörlerdir."

'ENDİŞELERİN GİDERİLMESİ İÇİN BİR POLİTİKA YÜRÜTÜLMELİ'
Aşı tereddüdünün ardında korku, lakaytlık, önemsememe, güvensizlik gibi birçok faktörün bir arada işlediğini söyleyen Toker, sağ popülist yönetimlerin her türlü konuda bilgiyi değersizleştiren, doğruyu ve yanlışı ayırt etmeyi mümkün kılmayan bir hakikat aşınmasıyla konuştuğunu, bu durumun ise tedirginliği artırdığını belirtti. Toker, gelinen aşamada kamunun daha kararlı bir tutumla toplumla konuşması gerektiğini, toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi, endişelerinin, korkularının giderilmesi için bir politika yürütmesi gerektiğini dile getirdi.

'AŞI KARŞITLIĞI BİLE, İSTEYE KÖTÜYÜ SEÇMEK'
Aşı olmama halinin özgürlükle ilgili olmadığını, özgürlük kavramının ancak ahlak ve sorumluluk ile ilişkilendirdiğimizde anlamlı olduğunu ifade eden Toker, aşı karşıtlığının ise ideolojik olarak bilerek ve isteyerek "kötüyü seçme", "kötülük yapma" olarak değerlendirdi.